Svijet

Potraga za avionom u Jakarti: Reflektorima osvjetljavaju tamne vode

Spasilački timovi za traganje u subotu navečer reflektorima su osvjetljavali tamne vode uz obalu indonezijske prijestolnice u potrazi za putničkim avionom sa 62 osobe, koji je nedugo nakon polijetanja izgubio kontakt s kontrolom letenja i nestao s radara, rekli su dužnosnici.

Sudbina putnika i članova posade nepoznata je i nekoliko sati pošto je avion Boeing 737-524 nestao s radara samo četiri minute nakon polijetanja s aerodroma u Jakarti, Soekarno-Hatte.

Avion je letio na domaćem letu prema Pontianaku na otoku Borneu, rekao je ministar prometa Budi Karya Sumadi.

“Zabrinuti smo zbog ove nesreće”, rekao je na konferenciji za novinare, najavivši akciju potrage za avionom.

Zamjenik operativnog odjela Nacionalne agencije za traganje i spašavanje Bambang Suryo Aji rekao je kako se strahuje da je avion pao u more između otoka Laki i Lancang nedaleko od Jakarte.

“Po dosad raspoloživim informacijama, na tom je području pronađeno nekoliko krhotina za koje sumnjamo da su pripadale avionu. One su već na našem brodu na kojemu ćemo obaviti daljnju istragu”, rekao je.

Vojska je u istom području rasporedila nekoliko ratnih brodova i dva helikoptera tipa Super Puma kako bi pomogla u potrazi, rekao je zapovjednik oružanih snaga Hadi Tjahjanto.

26 godina star zrakoplov prevozio je 56 putnika, među kojima je bilo sedmero djece i šestero članova posade, rekli su dužnosnici.

Podaci švedske internetske usluge Flightradar24 ukazuju na to da je zrakoplov iznenada, četiri minute nakon polijetanja smanjio brzinu i izgubio visinu.

Načelnik okruga u kojemu je zrakoplov nestao za internetsku stranicu Kompas.com je kazao da su lokalni ribari vidjeli eksploziju u blizini otoka Lakija.

Ista internetska stranica navodi i da je istražiteljski tim ministarstva prometa, po svemu sudeći pronašao i dijelove tijela.

Polijetanje aviona na letu SJ-182 zbog obilne je kiše bilo odgođeno 30 minuta, rekao je novinarima direktor zrakoplovne tvrtke Jefferson Irwin Jauwena.

Surjanto Tjahjono, šef Nacionalnog odbora za sigurnost prijevoza, rekao je da se priprema podvodna potraga za crnim kutijama.

U oktobru 2018. Boeing 737 Max, koji je letio pod zastavom najvećeg indonezijskog avioprijevoznika Lion Aira srušio se u Javansko more, pri čemu je smrtno stradalo svih 189 putnika i članova posade, prenosi Hina.