Kriminal

Potvrđeno pisanje Raporta: Hadžibajrić uhapšen zbog parkinga, uzeo i mito od 150.000 KM

Službenici MUP-a Kantona Sarajevo jučer su proveli akciju velikih razmjera u kojoj su, između ostalih, uhapšeni načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić te njegov sin Seid.

Uhapšena je i sekretarka Općine Alma Destanović.

Prema informacijama Raporta, informacije iz Sky aplikacije pokazale su da su Hadžibajrići uvezani s određenim kriminalnim grupama.

Akcija "Start"

Sada je to potvrdilo i saopćenje iz Tužilaštva u kojem se navodi:

"U sklopu akcije kodnog naziva "Start", pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Kantona Sarajevo pripadnici MUP-a KS lišili su slobode Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića i Almu Destanović.

Tužilaštvo KS tereti ih za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca i primanje i davanje dara.

Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik, organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

Prikrivali tragove

Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije Sky kako bi prikrivali tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela.

Dakle, terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području Opštine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka.

Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Starog Grada od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM.

U toku je ispitivanje osumnjičenih u prostorijama MUP-a KS".