Vijesti

Potvrđeno za Raport: Bosanka će za UN istraživati navode o ruskim zločinima u Ukrajini

Ujedinjene nacije (UN) imenovale su tročlanu nezavisnu komisiju za istragu navoda o zločinima Rusije u Ukrajini, a među članovima je Jasminka Džumhur, ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Raport.

Predsjedavajući Vijeća UN-a za ljudska prava Federico Villegas, naime, imenovao je Erika Mosea na poziciju predsjednika komisije. Mose je norveški pravnik koji je obnašao funkcije tužioca Evropskog suda za ljudska prava i predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu.

Kako Raport saznaje, Džumhur se već nalazi u Ženevi, gdje je otputovala jučer na poziv iz Ujedinjenih nacija. Kako nam je rečeno, ona već učestvuje na sastancima u vezi sa budućom istragom.

U komisiji je, pored bosanskohercegovačke pravne stručnjakinje i i bivši UN-ov izvjestilac i kolumbijski pravnik Pablo de Greiff.

“Istražna komisija dobila je zadatak da istražuje kršenja i zloupotrebe ljudskih prava, kršenja međunarodnog humanitarnog prava i srodnih zločina u kontekstu agresije Ruske Federacije na Ukrajinu“, navodi se u saopćenju Vijeća UN-a za ljudska prava.

Na posebnoj sjednici Vijeća za ljudska prava o Ukrajini, održanoj 4. marta, usvojen je nacrt rezolucije kojom se osuđuju sva navodna kršenja ljudskih prava i međunarodnog prava tokom ruskog napada na Ukrajinu i koja predviđa osnivanje međunarodne istražne komisije koja će ih istražiti.

Rezolucija je usvojena sa 32 glasa za, dva protiv i 13 suzdržanih.

Komisija ima mandat u trajanju od jedne godine, a izvještaj koji sačini u tom periodu će dostaviti Vijeću UN-a za ljudska prava.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare