Mostar

Povodom tridesete godišnjice rušenja Starog mosta: Naučni skup i izložba fotografija na temu urbicida

Povodom tridesete godišnjice rušenja Starog mosta (1993-2023) Fakultet humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru organizira naučni skup pod naslovom "Kulturna baština Hercegovine između pamćenja i zaborava".

Naučni skup održat će se u četvrtak, 16. novembra, na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru s početkom u 9.30 sati.

U fokusu skupa je destrukcija kulturne baštine na području Hercegovine, s posebnim naglaskom na razdoblje od 1992. do 1995. godine, najavili su organizatori.

Iste večeri, s početkom u 19 sati, u Centru za kulturu Mostar bit će postavljena izložba fotografija na temu urbicida u razdoblju od 1992. do 1995. godine, u suorganizaciji Fakulteta humanističkih nauka i Mostar Memorial & Museum.

"Kao društveni i kulturalni fenomen, pamćenje ne rekonstruira samo prošlost i načine na koje se društvo odnosi prema prošlim događajima, već organizira i iskustvo sadašnjosti i budućnosti. Time se proučavanje urbicida i kulturocida/heritocida iz različitih znanstvenih perspektiva (historiografske, antropološke, arhitektonske, književnoteorijske i književno-povijesne, etnološke i drugih) pokazuje kao moralni imperativ i zalog u izgradnji zdravijeg, zrelijeg i humanijeg društva", stoji u najavi događaja.