Vijesti

Povuci, potegni: Zna li se u Andrićgradu ko pije, a ko plaća?

Vijest da je Vlada RS pokrenula proces ulaganja u kompleks Andrićgrad u Višegradu, uzdrmala je čini se partnersto i prijateljstvo šefa ovog entiteta Milorada Dodika i režisera te graditelja Emira Kusturice.

Koliko je ko dao i koliko je čije

Informaciju o tome objavio je portal capital.ba.

U svom tekstu ovaj portal tvrdi da Vlada RS nema pojma koliko je novca skršila u kompleks koji prema Kusturicinim zamislima treba da bude graditeljska oda nobolevcu Ivi Andriću. U suštini je mašina za pare njemu i Vladi RS.

Ovaj kompleks i ranije je bio predmet raznih kontroverzi s obzirom da je Kustirica za njega iz budžeta dobivao grne pare bez ikakvog osnova, ugovora, opravdanosti itd.

Kako navodi Capital, Kusturica, odnosno njegovo preduzeće „Lotika“ Mokra Gora je većinski vlasnik „Andrićgrada“ u kojem, s druge strane, podjednak udio imaju Vlada Republike Srpske i opština Višegrad.

"Vlada skoro deset godina ulaže milione maraka u „Andrićgrad“, često mimo iznosa odobrenih Budžetom i propisa, kao i bez provođenja procedure izbora najboljih projekata, što su bile zamjerke i Glavne službe za reviziju javnog sektora RS", navodi ovaj portal.

Dodik i Kusturica u šetnji Andrićgradom

Oni dalje podsjećaju, da je 2011. godine potpisan je Ugovor o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću „Andrićgrad“, između Vlade Republike Srpske, opštine Višegrad i preduzeća „Lotika“.

Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je Vlada uplatila 2.450 KM, opština Višegrad 2.450 KM i „Lotika“ 5.100 KM, čime je postala većinski vlasnik.

"Miroljubivi projekt na Drini - jedna vremenska mašina"

Ipak, Kustirica tvrdi da je sve laž.

"Hiljadu puta je umanjeno ulaganje "Lotike" u Andrićgad, istakao je Kusturica upitan da prokomentariše navode tog portala, da je firma "Lotika" uložila samo 5.000 KM u Andrićgrad", rekao je Kustirica na upit Srne.

Kusturica je naglasio da je "Lotika", firma koja je bila vlasnik Andrićgrada 51 posto, uložila 5.400.000 KM i da to stoji u svim papirama što se da lako provjeriti.

"To je jasno i lako je provjerljivo ko hoće da provjeri a ne da iznosi gnusne, prljave laži. Stoga, sa svojim advokatskim timom, ozbiljno razmišljam da te laži riješimo na sudu. Taj portal je hiljadu puta umanjio ulaganje 'Lotike' u Andrićgrad i to mora konačno da završi na sudu", poručio je Kusturica.

On je pojasnio da se trenutno projekat Andrićgrad nalazi u postupku dokapitalizacije i analize koliko je ko uložio u njegovu realizaciju.

"Lotika je uložila 5.400.000 KM, nešto malo manje opština sa svojim ulaganjima, zatim tu su bile i donacije preduzeća, a ostalo uglavnom Vlada koja će u postupku dokapitalizacije postati većinski vlasnik firme. Ovdje je riječ o ispunjavanju obećanja Milorada Dodika koji je rekao kada projekat bude završen onda ćemo vidjeti koliko je ko uložio i ko može u budućnosti da bude većinski vlasnik te firme, naglasio je Kusturica.

On je naveo da je u toku sklapanje ugovora, sudski vještaci su dali svoju procjenu i upravo u toj procjeni sadržano je sve što negira laži da je Emir Kusturica uložio 5.000 KM.

"To je apsolutna laž. Firma čiji je vlasnik Emir Kusturica uložila je 5.400.000 KM u taj projekat. To, opet, ne znači da većinski vlasnik treba da uloži više od 5.000 KM, ali mi smo uložili jer nas je zanimalo i željeli smo da napravimo jedan miroljubivi projekat na Drini koji je jedna vremenska mašina koja prolaze kroz sve stilove koji su tu mogli da budu a nisu, a opet se uklapaju u istoriju evropske civilizacije", rekao je Kusturica.

On je dodao da je procjena završena i sada treba ugovor da se uskladi sa onim što zahtjeva skupština Privrednog društva "Andrićgrad", opština Višegrad i Vlada, koja postaje većinski vlasnik jer je dokapitalizovala ovu firmu.