VELIKO PRIRODNO BOGATSTVO

Pozder u Posavskom kantonu: Tranzitni turizam šansa je za ovaj kraj koji se često zapostavlja

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je Posavski kanton. U Odžaku, na sastanku s kantonalnim ministrom prometa, veza i zaštite okoliša Perom Radićem razgovarano je o usvajanju zakona o proglašenju zaštićenih područja Bara Tišina i Bara Starača, koje predstavljaju veliko prirodno bogatstvo i biološki fond ovog kraja.

Istaknuto je da se njihovo usvajanje očekuje tokom mjeseca maja, te su domaćini naglasili važnost finansijske i tehničke podrške koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma osiguralo za Posavski kanton.

Tu su i projekti s kojima će predstavnici iz tog kantona moći aplicirati na javne pozive za zaštitu okoliša, posebno imajući na umu da je ove godine fokus na sanaciji divljih deponija u područjima koja su zaštićena ili u procesu zaštite, ali i održavanju staništa poput močvarnih u Posavini.

U Orašju se Pozder susrela s gradonačelnikom Marijanom Oršolićem, s kojim se pridružila značajnoj manifestaciji za ovu regiju, a koju organizira moto klub “Posavac”. Ovaj klub je prepoznat kao društveno koristan, a ranije su, između ostalog, sanirali divlju deponiju na kojoj se organizuje regionalni moto kamp, kojem prisustvuju učesnici iz regije, ali i zapadne Evrope. Ovaj kamp predstavlja značajnu infrastrukturnu tačku i zbog specifične geografske pozicije je veliki potencijal za tranzitni turizam, što je i prilika za razvoj Posavine.

Pozder je obišla i seosko imanje koje gradi i uređuje povratnik iz Austrije, te razgovarala s vlasnicima jedinog hotela u Odžaku o izazovima s kojima se hotelijeri i ugostitelji susreću u svom radu.

"U nekoliko proteklih mjeseci dva puta sam u Posavini, kraju koji se često zapostavlja. Želimo dati podršku spremnim projektima i idejama za unaprjeđenje životne sredine, ali i aktiviranju turističkih potencijala. Kako budemo davali podršku onima koji su najčešće na marginama tako ćemo moći testirati i naše istinsko opredjeljenje za ravnomjerni regionalni razvoj", rekla je ministrica Pozder, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.