ogroman projekt

Pozivi s Mjeseca i Netflix na Marsu? NASA i Nokia udružili snage: Pravimo izvanzemaljski internet

astronautima svemir

Slanje poruka na Mjesecu? Streaming na Marsu? Možda nije tako daleko kao što mislite.

To je zajednička vizija NASA-e i Nokie, koje su se udružile kako bi postavile mobilnu mrežu na Mjesecu kako bi pomogle u postavljanju temelja za dugoročnu ljudsku prisutnost na drugim planetima.

Raketa SpaceX trebala bi biti lansirana ove godine - tačan datum tek treba biti potvrđen - noseći jednostavnu 4G mrežu na Mjesec. Lender će sistem postaviti na Mjesečev južni pol, a zatim će se njime daljinski upravljati sa Zemlje.

"Prvi izazov za pokretanje i rad mreže je posjedovanje svemirske mobilne opreme koja zadovoljava zahtjeve odgovarajuće veličine, težine i snage, kao i postavljanje bez tehničara", Walt Engelund, zamjenik saradnika administratora za programe u NASA-ina Uprava za svemirske tehnologije, izjavila je za CNN. Ništa manji izazov, morat će raditi u surovom lunarnom okruženju ekstremnih temperatura i zračenja.

4G mrežnu jedinicu gradi Nokijin Bell Labs koristeći niz gotovih komercijalnih komponenti. Bit će utovaren na lander koji je izradila američka kompanija Intuitive Machines, a nakon što se postavi, spojit će lander putem radio opreme s dva vozila koja putuju s njihovom posebnom misijom: traženje leda.

Jedno od vozila, rover Lunar Outpost, istražit će područje poznato kao Shackleton Connecting Ridge, dok će drugo, Micro-Nova hopper, uroniti u krater kako bi skeniralo neviđene dokaze Mjesečevog leda izbliza.

Slike leda - koje bi se slale nazad do lendera, a zatim na Zemlju u gotovo stvarnom vremenu putem mobilne mreže - bile bi prve u svijetu. Mjesečev led mogao bi se koristiti za stvaranje kisika za disanje, pa čak i goriva koje bi se eventualno moglo koristiti za lansiranje misija na Mars s Mjeseca.

Za NASA-in program Artemis, čiji je cilj vratiti astronaute na Mjesec ovog desetljeća, mobilna povezanost je neprocjenjiva.

Trenutno astronauti razgovaraju jedni s drugima putem radija, ali NASA želi lunarni komunikacijski sistem koji može podržavati video i naučne podatke visoke rezolucije, rekao je Engelund - posebno kako misije Artemide postaju sve sofisticiranije.

"Mogućnost komuniciranja na Mjesecu ključna je za Artemis - jednako kritična kao i bilo koji drugi element misije poput snage, vode za piće i zraka za disanje", rekao je Engelund.

"Naposljetku, ovaj će napor pomoći uspostaviti mjesečevu komunikacijsku mrežu koja bi našim istraživačima mogla dati mogućnost prijenosa naučnih podataka, savjetovanja s kontrolom misije i razgovora sa svojim porodicama, kao da hodaju ulicom na mobitelu."

To bi moglo postaviti temelje za izvansvjetski internet koji se ne razlikuje od onoga na Zemlji. Osobni uređaji mogli bi se povezati s takvim mrežama, omogućujući svemirskim kolonistima da koriste pametne telefone koji mogu pristupiti svim aplikacijama i uslugama dostupnim onima na Zemlji.

NASA je odabrala Bell Labs kao dio svoje inicijative Tipping Point, niza partnerstava s kompanijama za razvoj tehnologija za buduće misije koje ih stavljaju u primarnu poziciju za ključne uloge u budućoj svemirskoj privredi.

Bell Labs je 2020. dobio 14,1 milion dolara bespovratnih sredstava , a u januaru je Nokiju odabrala Američka agencija za napredna odbrambena istraživanja (DARPA) da započne rad na infrastrukturi komunikacijskih usluga koja će na kraju poslužiti kao „okvir za lunarnu ekonomiju. ”

"Buduća lunarna ekonomija kritično će ovisiti o komunikacijskim tehnologijama za prikupljanje i analizu podataka, dijeljenje informacija te održavanje i kontrolu operacija", rekao je Thierry Klein, predsjednik Bell Labs Solutions Research, za CNN.

"To uključuje održavanje polutrajne ili stalne ljudske prisutnosti na Mjesecu, kao i automatizirane robotske operacije za transport, rudarenje resursa, obradu minerala i prikupljanje naučnih podataka."

Postoje i potencijalne komercijalne koristi za zemaljske poslovne pothvate.

Ako mreža može izdržati putovanje u orbitu, zatim se postaviti i samostalno izdržati usred svemirskog vakuuma, nevjerovatno fluktuirajućih temperatura i kozmičkog zračenja, moći će preživjeti najteža mjesta na Zemlji — poput polarnih ledenih kapa, pustinja ili pučine platforme.

"Posebno kada je riječ o daljinskim implementacijama, industrijskim lokacijama, javnoj sigurnosti, odgovoru na hitne slučajeve, oporavku od katastrofe ili odbrani, vrlo je korisno imati kompaktnu mrežnu opremu koja zauzima malo prostora i koja se može lako transportirati i postaviti bilo gdje", rekao je Klein.