Politika

Poznata sva imena federalnih ministara Osmorke

Lidiji Bradari, predsjednici FBiH danas bi i zvanično trebal biti dostavljena imena novih ministara u Vladi Federacije BiH. Podsjetimo, ovo je uslijedilo nakon što su prošle sedmice HDZ i Osmorka u Mostaru potpisali sporazum i dogovorili podjelu resora. Već sedmicama se špekulira o novom sastavu Vlade FBiH, a sada su i zvanično poznata imena federalnih ministara Osmorke.

Potpisan sporazum

Od ranije je poznato da HDZ dobija šest ministarstva, dok Osmorka 10.

HDZ-u su pripala Ministarstvo finansija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, Ministarstvo kulture i Ministarstvo prostornog uređenja. HDZ se još nije zvanično oglasio sa imenika. Međutim, od ranije je poznato niti jedan trenutni ministar neće obnoviti mandat te da će ispred HDZ-a bit će najmanje dvije žene.

Kako je Raport ranije objavio ispred SDP-a Vedran Lakić će biti ministar razvoja, preduzetništva i obrta. Nerin Dizdar će “uzeti” Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica”. Vojin Mijatović kao ministar MUP-a te Almin Hopovac u obrazovanju.

Imena federalnih ministara Osmorke

Naša stranke je nedavno objavila da će u svom Ministarstvu okoliša i turizma kandidovati Nasihu Pozder. Narod i pravda je dobila Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, a njihov kandidat Adnan Delić.

Također, Raport je jutros još objavio ko će biti kandidati ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Naše pisanje potvrdili su i saopćenje. Naime, za Ministarstvo energije, rudarstva i industrije će kandidovati Adisa Bubala koji se bavio rukovodećim pozicijama u Elektroprivredi BiH.

Dok će u Ministarstvo za pitanja boraca i invalida kandiduju Hasana Handžića, dobitnika Zlatnog ljiljana i ratnog vojnog invalida.

NES će imati dva ministarstva. To su Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva gdje su imenovali Zuhada Porčića i Ministarstvo trgovine gdje je predložen Anel Kljako.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare