Politika

Raport otkriva ko bi trebao voditi jedan od najvažnijih resora u Vladi FBiH: Efendić ‘izvukao’ provjerenog čovjeka

Stranke koje čine većinu u Parlamentu FBiH danas bi tokom dana trebale dostaviti imena kandidata za ministre u Vladi FBiH.

Kao što je poznato, HDZ i stranke okupljene oko Trojke prošle sedmice utvrdile su raspored ministarstava kao i program rada. Prema tom dogovoru, HDZ će zadržati ministarstva koja je i sad kontrolirao, dok će stranke okupljene oko Trojke imenovati svoje ljude umjesto onih koje su postavili SDA i SBB.

Raport je već objavio neka od imena koja će se naći u Vladi Nermina Nikšića, a nepoznanica je bila ko će voditi jedno od najznačajnijih ministarstava u Vladi – energije, rudarstva i industrije.

To ministarstvo bilo je dio zahtjeva Semira Efendića, kako bi SBiH podržao novu vlast i na kraju ga je i dobio. Radi se o ministarstvu pod čijom kapom rade elektroprivrede, svi rudnici ali i sva namjenska industrija koja bilježi ogroman porast prihoda.

Iako se ranije špekuliralo da bi SBiH na tu poziciju mogao postaviti Erdala Trhulja, koji je ranije odlično vodio taj resor, Efendić se odlučio na Adisa Bubala iz Konjica. On je provjereni kadar ove stranke i profesor je na Mašinskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare