Vijesti

Poznati delegati za Dom naroda FBiH iz Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kantona

za Dom naroda zgrada parlamenta fbih

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 89. sjednici održanoj danas utvrdila rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zapadnohercegovačkog i Tuzlanskog kantona.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zapadnohercegovačkog kantona iz reda hrvatskog naroda izabrani su: Ševo Milan, Zrimšek Šaravanja Ivana, Mandić Tomislav i Pavković Ivica dok je iz reda srpskog naroda izabran Mitrović Miroslav.

Budući da u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona nema izabranih poslanika iz reda bošnjačkog naroda i iz reda Ostalih, popuna po jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda i iz reda Ostalih vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Tuzlanskog kantona iz reda bošnjačkog naroda izabrani su: Hadžić Dževad, Zukić Muamer, Alić Senad, Hajdarević Izen i Šišić Damir. Iz reda hrvatskog naroda izabrana je Banović Silva. Iz reda srpskog naroda izabrani su Ilić Slađan i Vujović Žarko dok je iz reda Ostalih izabrana Imširović Sandra.

Utvrđivanje rezultata posrednih izbora iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH je uslijedilo nakon provedenog žrijebanja za peti mandat iz reda bošnjačkog naroda i nakon provedenog žrijebanja za dodjelu jednog mandata iz reda hrvatskog naroda. Iz reda bošnjačkog naroda žrijebane su kandidatske liste Hasić Asmira i Šišić Damira i izvučena je kandidatska lista Šišić Damira, dok su iz reda hrvatskog naroda žrijebane kandidatske liste Krešić Borisa i Banović Silve i izvučena je kandidatska lista Banović Silve.

Budući da u Skupštini Tuzlanskog kantona nema dovoljan broj izabranih poslanika iz reda srpskog naroda, popuna jednog mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Centralna izborna komisija BiH danas je, nakon izvršenih provjera, ovjerila i kandidatske liste iz skupština Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.