Magazin

Poznati reditelj osuđen na bičevanje i osam godina zatvora

Poznati iranski reditelj Mohamed Rasulof osuđen je na bičevanje, osam godina zatvora, novčanu kaznu i oduzimanje imovine, potvrdio je njegov advokat.

Sve se desilo neposredno prije nego što je Rasulof trebalo da otputuje na Kanski filmski festival, gdje će sljedeće sedmice biti prikazan njegov najnoviji film "Sjemenke svete smokve".

Babak Paknija, advokat za ljudska prava koji zastupa reditelja, objavio je na mreži X da je presuda potvrđena na apelacionom sudu i da je slučaj sada upućen na sprovođenje.

Kao glavne razloge za kaznu, advokat je naveo Rasulofove javne izjave, kao i njegovo dalje angažovanje u snimanju filmova i dokumentaraca koje je sud opisao kao "primjere saučesništva sa namjerom da se počini zločin protiv sigurnosti zemlje".

Rasulof (52) važi za jednog od vodećih reditelja Irana.

Otkako je prošlog meseca objavljeno da će njegov novi film biti u Glavnom takmičarskom programu u Kanu, reditelj i festival su se našli pod velikim pritiskom iranskih vlasti da povuku naslov iz konkurencije.

Producenti filma su prijavili da je uznemiravala državna policija, a glumci su bili pozvani na ispitivanje i zabranjeno im je napuštanje zemlje, prenosi 24sedam.

"Optužen je za snimanje filma bez dobijanja dozvole od nadležnih vlasti, uz optužbe da glumice nisu pravilno nosile hidžab i da su snimane bez hidžaba. Svim ključnim učesnicima u filmu zabranjeno je da napuste zemlju i bili su predmet istrage od vladinih bezbednosnih snaga", rekao je Paknija.

Još 2010. godine Rasulof je osuđen na šest godina zatvora, kasnije je kazna smanjena na jednu godinu, nakon optužbe za snimanje bez odgovarajuće dozvole.

Tri filma Mohameda Rasulofa osvojila su nagrade u kanskoj selekciji "Izvestan pogled". U pitanju su ostvarenja "Goodbye" (2011), "Rukopisi ne gore" dve godine kasnije i "Čovek od integriteta" iz 2017. godine, piše Guardian.