Svijet

Poznati rezultati izlaznih anketa izbora u Madridu, desničari u vodstvu

Konzervativna Narodna stranka (PP), predvođena čelnicom Isabel Ayuso, pobijedila je na prijevremenim regionalnim izborima u Madridu osvojivši između 62 i 65 od 136 mjesta u lokalnom parlamentu, pokazuje izlazna anketa.

Budući da konzervativci nemaju natpolovičnu većinu, očekuju se razgovori o koalicijskoj vladi s desnom strankom Vox, koja je osvojila od 12 do 14 mjesta.

Ayuso, 42-godišnja novinarka s magisterijem iz političke komunikacije, predsjednica je pokrajine Madrida od augusta 2019.

Njezin PP od 1995. vlada Madridom, koji je uz Kataloniju i Baskiju jedan od gospodarski najmoćnijih dijelova Španije i na koji otpada 19 posto nacionalnog BDP-a.

Ayuso je prijevremene izbore sazvala nakon što je pukla suradnja s manjinskim koalicijskom partnerom, strankom centra Građani, koji u subotu nije ušao u parlament.

Socijalisti, koji vladaju Španijom, na drugom su mjestu s osvojenih između 20 i 25 mandata, a treće mjesto je pripalo lijevoj formaciji Više Madrid s 21 do 24 mjesta u parlamentu.

Desni Vox, kojim je ljevica plašila birače, četvrti je i izgledan je njegov prvi ulazak u vladu Madrida, pokazuje izlazna anketa objavljena na javnoj televiziji RTVE.

"Fašizam ili demokratija", bila je poruka lijevog Unidas Podemosa, koji će imati 10 ili 11 mjesta. Podemosov lider Pablo Iglesias napustio je potpredsjedničko mjesto u španskoj vladi kako bi se kandidirao na izborima u Madridu, no stranka je pala na treću poziciju na ljevici.

U utorak je na birališta bilo pozvano nešto više od pet miliona stanovnika glavnog grada Španije i okolice s pravom glasa. U redu su čekali s maskama i morali su dezinficirati ruke.

Izlaznost je bila 69 posto, jedanaest posto više nego na izborima prije dvije godine.