Sport

Poznato gdje će se košarkaški “Zmajevi” boriti za Olimpijske igre

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) saopćila je domaćine turnira pretkvalifikacija za Olimpijske igre, kao i jakosne grupe u žrijebu.

Što se tiče Evrope, jedan pretkvalifikacijski turnir bit će održan u Turskoj (Istanbul), a drugi u Poljskoj (Gliwice) i Estoniji (Talin), objavio je Košarkaški savez BiH.

Na oba turnira reprezentacije će biti podijeljene u dvije grupe po četiri tima. Po dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe igrat će turnirsko polufinale. Najbolji iz tih mečeva finale. U kvalifikacije za Olimpijske igre plasirat će se samo pobjednici turnira.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine svrstana je u četvrti jakosni šešir. Bit će smještena u grupu A ili B sa ekipama iz prvog, petog i osmog šešira.

"Zmajevi" će igrati na turniru koji se održava u Poljskoj i Estoniji (završnica je u poljskom gradu Gliwice) od 12. do 20. avgusta.

Potencijalni protivnici našim "Zmajevima" u olimpijskim pretkvalifikacijama su Češka Republika, Poljska (prva jakosna grupa), Mađarska, Estonija (peta), Sjeverna Makedonija i Portugal (osma jakosna grupa).

Žrijeb je na rasporedu 1. maja.

Finalni kvalifikacijski turniri za Olimpijske igre održat će s u julu iduće godine, neposredno uoči početka Igara 2024. u francuskom Parizu.