diplomatija

Praksa diplomatskog uhljebizma dolazi na naplatu: Imenovanje Tegeltije pokazuje nakaradnost politike nemiješanja u Predsjedništvu BiH

Milan Tegeltija novi je generalni konzul BiH u Rijeci. Jednoglasna je to odluka Predsjedništva BiH sa sjednice koja je održana krajem februara.

Mnogo toga sporno je kod ovog imenovanja, koje je očito bilo prijedlog Milorada Dodika, a koje je njegova produžena ruka u Predsjedništvu BiH Željka Cvijanović stavila na dnevni red.

Krenimo od toga da je Tegeltija bio dugogodišnji predsjednik VSTV-a, tijela koje je alfa i omega pravosuđa BiH, a upravo taj period obilježili su brojni skandali i afere. Zbog toga je Tegeltija na kraju završio i na crnoj listi SAD i to zbog umiješanosti u korupciju.

Tegeltija je nakon toga postao savjetnik Dodika u Predsjedništvu BiH, što je u potpunosti nespojivo sa ranijom funkcijom jer kao djelatnih u pravosuđu - Tegeltija ne bi smio imati bilo kakav politički angažman. A, ta pozicija samo je potvrdila sve ono što se od ranije znalo: on je i u VSTV-u bio lutak politike Milorada Dodika.

Tegeltija se okušao i u sportu, pa je bio predsjednik banjalučkog fudbalskog kluba Borac.

I sad kao kruna sluganstva Dodiku, uslijedila je nagrada diplomatskom pozicijom. I to na atraktivnu lokaciju - u prelijepoj Rijeci, a blizu kuće.

Ovo imenovanje izazvalo je burne reakcije u bh. javnosti, ali i u susjednoj Hrvatskoj gdje su mediji već pobrojali sve skandale koje je Tegeltija pravio, a time se naravno direktno šteti ugledu države Bosne i Hercegovine.

I tu dolazimo do odlučivanja u Predsjedništvu BiH.

Dosadašnja, dugogodišnja, praksa bilo je nemiješanje članova Predsjedništva u imenovanja drugih članova. Posebno se to odnosilo na diplomatske misije. Razlog je prost - ko god uđe u Predsjedništvo BiH u diplomatsku misiju šalje stranačke zaslužnike, poslušnike, prijatelje i komšije.

Navodno je Cvijanović zaprijetila drugoj dvojici članova da će i ona blokirati njihova imenovanja ukoliko ne dignu ruku za Tegeltiju. Rezultat smo vidjeli.

I ovo je samo posljednji u nizu primjera gdje se pokazalo da je politika nemiješanja unutar Predsjedništva BiH nakaradna i pogrešna.

Da se od početka vodilo računa da i po ovom pitanju, kao i po drugima, treba da bude koncenzus sva tri člana Predsjedništva BiH - vjerovatno se ne bi dešavalo da BiH ima ambasadore koji ne poštuju državu slaveći neustavne praznike RS ili skidajući državne zastave sa ambasada.

To je svakako teži i mukotrpniji put ali očito ispravniji i mudriji.

No, zanimljivo je da ovih dana, posebno DF-ovci, pravdaju potez Predsjedništva BiH jer u njemu sjedi njihov šef Željko Komšić.

I to je krenulo prije nekoliko dana, prije nego je i objavljeno imenovanje Tegeltije.

Albin Zuhrić tako je na BHRT-u govorio kako je dobro da se članovi Predsjedništva BiH nemiješaju jedni drugima u diplomatska imenovanja.

"Jer bi kriza koja bi mogla nastati mogla biti vrlo ozbiljna. Vjerujte da je Milorad Dodik tu nije uopšte isključeno da bi mi zbog njegovog raspoloženja tog dana mogli imati blokirana imenovanja godinama. Onda imamo nefunkcionalne ambasade, konzulate, naši se građani nemaju kome obratiti", naveo je delegat u Domu naroda Federacije BiH Albin Zuhrić.