Vijesti

Krivi su: Simatoviću i Stanišiću po 12 godina zatvora za ratne zločine

Počelo je izricanje presude bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS).

16:35

Kako su naveli u presudi, Stanišiću i Simatoviću će u 12-godišnju kaznu biti uračunato vreme provedeno u pritvoru. Također, bitno je napomenuti da Sud nije naveo koliko vremena bi, prema prvostepenoj presudi, Stanišić i Simatović trebalo da provedu u zatvoru, ali je rečeno da njih dvojica ostaju u pritvoru do organizovanja prebacivanja u države gde će služiti kazne.

Stanišić i Simatović su, od izručenja Hagu 2003. godine, u više navrata u dugim vremenskim intervalima boravili na privremenoj slobodi u Srbiji.

16:20

“Pretresno vijeće nije utvrdilo da su Stanišić i Simatović dijelili nameru udruženog zločinačkog poduhvata”, navodi se u presudi.

Pročitajte sve detalje.

16:08

Sudija je kazao da Tužilaštvo nije dokazalo da je zajednička zločinačka svrha postojala prije augusta 1991. godine.

Sve detalje presude pročitajte opširnije ovdje.

15:50

U toku izricanja presude novinarima koji se nalaze u Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove uručen je sažetak presude prema kojem su Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora.

Na ovu presudu postoji mogućnosti žalbe.

Oni su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čijem je čelu bio Slobodan Milošević.

15:47

Sudija Burton Hall na početku je podsjetio da je optužnica protiv Stanišića i Simatovića podignuta 2008. i da je posupak obnovljen nakon ukidanja oslobađajuće presude.

Između ostalog, on je naveo kako optužnica obuhvata zločine u Hrvatskoj i BiH, a da su Stanišić i Simatović optuženi za učešće u UZP-u.

Sudija je napomenuo da su Vijeću predočeni obimni dokazi u vezi dešavanja od 1991. do 1995. i da je zadatak Vijeća bio da utvrdi individualnu krivičnu odgovornost optuženih.

15:40

Prenos izricanja presude počelo je tačno u 15 sati i 30 minuta. Stanišić i Simatović su u sudnici i prate izricanje presude. Presudu čita predsjedavajući Pretresnog vijeća Burton Hall. Bitno je istaknuti da osim optuženih u sudnici su i članovi Odbrane.

Osim predsjedavajućeg tu su i članovi Vijeća Joseph Chiondo Masanche i Seon Ki Park. Također, u sudnici su i optuženi, tužilački tim i članovi Odbrane.

15:35

Advokatica Vasvija Vidović istakla je da je Jovica Stanišić, zajedno sa Blagojem Adžićem i generalom Veljkom Kadijevićem osmišljavao ovaj rat i bio mozak rata.

Pročitajte detalje šta Vasvija Vidović misli o ovoj presudi.

15:19

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, očekuje da ona bude osuđujuća. Tahirović je rekao da očekuje osuđujuću presudu.

Šta je još rekao Tahirović možete pročitate ovdje.

Izricanje presude možete pratiti u prijenosu na Al Jazeeri Balkans.

Podsjetimo, Stanišić i Simatović optuženi su za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, teretili su se da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici. Žalbeno vijeće Haškog tribunala odlučilo je da prvi put za zločine u BiH u potpunosti obnovi suđenje.

Ponovno suđenje u ovom predmetu počelo je u ljeto 2017. godine.

Stanišića i Simatovića su vlasti Srbije uhapsile 2003. godine. Suđenje je tokom 2020. godine bilo odgođeno na oko šest mjeseci zbog pandemije koronavirusa.

Stanišić i Simatović su, prema navodima optužnice, bili odgovorni za specijalne jedinice SDB-a, koje su uključivale grupe ili pripadnike grupa poput Jedinica za posebne namjene Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD) i Jedinice za specijalne operacije (JSO) poznate i kao “Crvene beretke”, “Škorpiona”, Srpske dobrovoljačke garde odnosno “arkanovaca” i “Arkanovih Tigrova”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare