struka poručuje

Pravilna ishrana djece do pete godine važna za njihov dalji razvoj i prevenciju mnogih bolesti

Pravilna ishrana djece, a naročito do pete godine starosti, od izuzetnog je značaja za njihov dalji razvoj i prevenciju mnogih bolesti.

Ovo je poručeno danas s konferencije posvećene pravilnoj ishrani djece u predškolskim i školskim ustanovama u RS. Riječ je o projektu koji Institut za javno zdravstvo RS provodi zajedno sa ministarstvima zdravlja i prosvjete uz značajnu podršku UNICEF-a.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Bojan Đenić rekao je da se radi o sedmoj fazi projekta "Prijatelji u pravilnoj ishrani“.

"Danas predstavljamo rezultate naše šeste faze koja je trajala od novembra 2022. do decembra 2023. U tom periodu uključeno je 17 predškolskih ustanova i tri škole. U tih 17 ustanova uključeno je 6.422 djece što predstavlja ukupno 46 odsto djece koja pohađaju predškolske ustanove u 2.294 djece koja su uključena u školskim ustanovama što predstavlja 2,7 odsto sve djece koja pohađaju sve škole", naveo je Đenić.

On je istakao da ga raduje to što je od tih 17 predškolskih ustanova njih devet postalo zvanično partner ovog projekta, a u implementaciji sedme faze planirano je da bude uključeno još 5 predškolskih i 3 školske ustanove.

Ističući da se radi o njegovoj prvoj posjeti Banjoj Luci u tom svojstvu, šef Kancelarije UNICEF-a u BiH Marc Lucet je izrazio zadovoljstvo što su se okupili svi resorni ministri koji u svojoj nadležnosti imaju aktivnosti koja se tiču djece i djetinjstva, oko bitne teme – ishrana.

"Ishrana je posebno bitna do pete godine. Kada do pete godine pružite djeci pravilnu i kvalitetnu ishranu, to će imati blagotvoran uticaj tokom njihovog čitavog života, pa i na društvo", poručio je Lucet.

On je dodao da će mu biti zadovoljstvo da UNICEF nastavi pružati podršku institucijama u brizi oko zdravog odrastanja.

Koordinator za hranu i ishranu i voditelj projekta "Pravilna ishrana“ Dragana Stojisavljević izjavila je da ova inicijativa nije obavezujuća za škole i vrtiće, ali da jesu standardi i normativi.

Po njenim riječima, provedeno je istraživanje u vrtićima i školama kako bi se vidjeli efekti i kako ovu inicijativu ocjenjuju oni koji nisu uključeni.

"Svjedoci smo da se u blizini škola nalaze objekti koji ne nude nutrituvnu vrijednu hranu za djecu. Sada treba da predložimo mjere intervencije koje preporučuju međunarodne organizacije", dodala je Stojisavljević.

Iako je zakonskim normama strogo zabranjeno postavljanje automata sa grickalicama i gaziranim pićima u školama, neke obrazovne ustanove se ne pridržavaju tog pravila.

"Automati nisu zabranjeni, ali ako budemo preformulisali proizvode koji će se tu nalaziti kao što su uradili u većini zemalja zapadne Evrope, onda možemo postići kompromis i cilj", poručila je ona.

Istraživanje je potvrdilo i da, kako je dodala, reklamiranje hrane sa nezdravim nutritivnim vrijednostima stvara loše navike kod djece u ishrani, pa će preporuke za promjene ići i u tom pravcu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je da će projekat "Pravilna ishrana“ u narednom periodu sigurno biti proširen zbog usaglašavanja mnogih tema koja su u interesu zdravlja.

"Slogan Ministarstva zdravlja je zdravlje svugdje i u svim prilikama. Svi drugi sektori u ukviru funkcionisanja društva moraju da budu uključeni u promociju zdravlja i prevenciju bolesti i ovo je jedan od takvih projekata", dodao je Šeranić.

On je podsjetio da se djeca ne hrane samo u predškolskim ustanovama, već i kod kuće, kod baka i deda, kod tetaka i slično.

–"Nije tako jednostavno izmijeniti navike, ali na nama je da što više govorimo o tome", dodao je ministar Šeranić koji je istakao da je i lično imao otpora kod svoje djece u staranju navike pravilne ishrane.

Ministar prosvjete i kulture RS Željka Stojčić istakla je da predškolske i školske ustanove mogu da očekuju institucionalnu podršku za pravilnu ishranu djece.

"Isto tako, očekujem i uključenost roditelja u svemu ovome u cilju zdravije djece i cijelog društva", navela je ona.