Posjeta BiH

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas stiže u BiH: Ovo je plan posjete

Riječ je o njenoj trećoj posjeti BiH u tri godine, što pokazuje posvećenost EU za napredak BiH na evropskom putu

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen doputovat će danas u posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će se susresti s bh. zvaničnicima te iznijeti podatke o pretpristupnoj pomoći i finansijskim detaljima koji će biti predstavljeni kao dio projekta kojem će BiH moći pristupiti.

Očekuje se da će se von der Leyen susresti s članovima Predsjedništva BiH, kao i s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Riječ je o njenoj trećoj posjeti BiH u tri godine, što pokazuje posvećenost EU za napredak BiH na evropskom putu. Također, predsjednica Evropske komisije stiže uoči Izvještaja o napretku BiH u ispunjavanju preuzetih obaveza na evropskom putu koji će biti objavljen 8. novembra.

Bosna i Hercegovina je od Evropske komisije 2019. godine dobila popis od 14 prioritetnih zadataka koje treba ispuniti kako bi dobila kandidacijski status, odnosno kako bi otvorila pregovore.

BiH je proteklih mjeseci usvojila pet zakona s popisa od 14 prioriteta, ali politički predstavnici uglavnom su optimistični da će naša država ipak dobiti datum za početak pregovora kao dio šireg narativa EU u kontekstu rata u Ukrajini.

"Evropska unija (EU) planira pomoći zemljama zapadnog Balkana kako bi ostvarile reforme neophodne za integraciju u evropski blok investicijom od šest milijardi eura", kazala je Ursula von der Leyen u ponedjeljak tokom posjete Skoplju, gdje je počela četverodnevnu posjetu zapadnom Balkanu.

"Sjeverna Makedonija, Albanija, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina trebaju iskoristiti ovu priliku za proširenje u EU i raditi kako bi uskladile svoje standarde sa standardima evropskog bloka", poručila je ona te dodala kako je ogroman korak otvaranje zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu koje ima potencijal povećati BDP za 10 posto.

Kako je naglasila, potrebne su reforme za poslovnu zajednicu, efikasna javna upravu, a ključno je nastaviti reforme u pravosuđu te borbu protiv korupcije.