Region

Predsjednik Francuske u Hrvatskoj: Bilateralna saradnja važna za temu koja je pred nama, a to je Zapadni Balkan

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron danas je u Zagrebu izrazio zadovoljstvo i ponos što je prvi francuski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku od njenog osamostaljenja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Radi se o nepravdi jer ovaj posjet zapravo je simbol našeg prijateljstva i pokazuje koliko su snažne veze između Hrvatske i Francuske”, poručio je Macron.

Macron je na konferenciji za novinare sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatske, rekao da će službena posjeta i partnerstvo koje će potpisati ojačati bilateralne veze.

Istakao je da će dvije zemlje nastaviti raditi na poljima kao što su sigurnost, migracije, istraživanje, što su zajednički projekti koji će biti i projekti francuskog predsjedavanja Evropskom unijom.

“Sve su to veliki izazovi, geopolitički, gospodarski, socijalni, zdravstveni i naravno klimatski, i oni su u srcu ovog partnerstva i onog što ćemo zajedno činiti u Evropskoj uniji”, rekao je francuski predsjednik.

Podsjetio je da je Hrvatska predsjedavala Evropskom unijom 2020. godine, a da će Francuska započeti svoje predsjedavanje 2022. godine.

“Saradnja koju ćemo osnažiti, bilateralna saradnja je izuzetno važna za temu koja je preda nama, a to je tema Zapadnog Balkana. Pitanje mira je strateško pitanje za EU, to je ono što će nam omogućiti da izgradimo novu etapu u Zapadnom Balkanu. Znam da je vama stalo do toga i znam i da će vaše veze sa Zapadnim Balkanom nama pomoći u tome”, rekao je Macron.

Dodao je da je ova posjeta novo poglavlje bilateralnih odnosa na području kulture, gospodarstva, odbrane…

“Razgovarali smo prije svega o nabavci zrakoplova, to je velika stvar za Hrvatsku i strateški i finansijski, ali i o zbivanjima u regiji, u svijetu, Ukrajini, Rusiji, to su sve stvari koje Francuska koja je trenutno i očito zadugo jedina nuklearna sila u EU, i stalna članica vijeća sigurnosti gleda na jedan način koji je malo širi od našeg”, rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik je razgovore sa Macronom ocijenio kao odlične, navodeći da će iz toga uslijediti strateška saradnja temeljem deklaracije koja će biti potpisana u Vladi Hrvatske.

“Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima jedan mali novi početak”, naglasio je Milanović dodajući da Hrvatska ostaje euroatlantska zemlja, da će nastaviti vojnu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i da je ovo ozbiljna promjena kojoj se raduju.

Tokom posjete Hrvatskoj, Macron će sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem potpisati Strateško partnerstvo, a kako je najavljeno ministri odbrane Florence Parly i Mario Banožić potpisaće ugovor o nabavci aviona Rafale.

Macron je sa Plenkovićem kod Spomenika domovini u Zagrebu položio vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare