Sport

Predsjednik Reala iz Madrida ne odustaje od Superlige: Fudbal je bolestan

Predsjednik španskog nogometnog velikana Real Madrida Florentino Perez smatra kako je evropski nogomet bolestan, dodavši da su potrebne promjene kako bi se zaustavilo udaljavanje mlađih navijača od sporta.

Perez je ponovo hvalio i projekt propale Superlige koja bi bila sastavljena od elitnih klubova Starog kontinenta.

"Naš voljeni sport je bolestan, posebno u Evropi i, naravno, u Španiji. Nogomet gubi svoju poziciju vodećeg svjetskog globalnog sporta", kazao je Perez na Skupštini kluba.

Najviše zabrinjava činjenica da su mladi sve manje zainteresirani za nogomet. Aktuelna takmičenja, kako su danas koncipirana, ne izazivaju interes gledalaca, osim u završnici, dodao je on.

Perez je bio jedan od ključnih arhitekata evropske Superlige, koja je propala za manje od 48 sati nakon što je prošle godine pokrenuta inicijativa o formiranju takmičenja za evropske "teškaše".

Projekt Superlige je propao nakon silnog pritiska Evropske nogometne federacije (UEFA), nacionalnih vlada i navijača, prenosi HRT.

Međutim, Superliga je tužila UEFA-u i FIFA-u (Svjetska nogometna federacija) na španlskom sudu, a presuda se očekuje iduće godine.

"Superliga ostaje usred evropskih sudskih procesa koji osporavaju UEFA-in monopol u evropskom nogometu", poručio je Perez koji smatra kako bi navijačima trebalo ponuditi utakmice između najjačih ekipa s najboljim igračima na svijetu tokom cijele godine.

"Ako pogledamo zadnje finaliste Lige prvaka, Liverpool, slavnu ekipu sa šest evropskih kupova, ispada da smo s njima igrali samo devet puta u 67 godina", istaknuo je prvi čovjek "Kraljevskog kluba".