Vijesti

Predsjednik SPUS-a: Tražit ću momentalno isključenje sa studija studentica koje su veličale ratnog zločinca

Predsjednik SPUS-a Faruk Dević kazao je nakon današnjih protesta studenata ispred SPUS-a, a zbog veličanja ratnog zločinca od strane dvije studentice UNSA, da je na Pravnom fakultetu postojala inicijativa i ideja da se uvede obavezni predmet studija genocida te da je ona odbijena.

"Javnosti je malo poznato da je na Pravnom fakultetu UNSA, sad već prilično davno, postojala inicijativa i ideja da se uvede obavezni predmet studija genocida kao predmet koji bi studentima završne godine dodiplomskog studija dao uvid i znanja u biće zločina genocida, učio o tim zločinima kroz historiju, dao pregled genocida iz više pravnih grana.

Ta inicijativa, do donašnjeg dana nikada nije realizovana, konkretno-odbijena je. Po dobijanju te informacije naježio sam se na pomisao da je nekome bilo u cilju da na Pravnom fakultetu univerziteta glavnog grada države Bosne i Hercegovine studenti ne dobiju makar osnovna znanja o biću genocida. Tada sam shvatio da smo još uvijek pod opsadom, i od tog dana često uočavam obrasce tog koordinisanog napada na naše obrazovne institucije.

Svjestan činjenice da Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu proizvede najveći broj bosansko-hercegovačkih pravnika i koji su kao takvi česti nosioci najodgovornijih društvenih funkcija, uvidio sam da je potrebna hitna promjena i intervencija.

Na dan 11.07., dok smo kao Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, učestvovali na kolektivnoj dženazi žrtvama stradalim u genocidu, pojedine nazovi ih studentice Univerziteta su slavile one zbog kojih su koščice naših pobijenih spuštene u zemlju. To je ta paralelna realnost, doći će u Sarajevo da studiraju, u grad koji je bio pod agresorskom četničkom opsadom, a kad se vrate svojim kućama, mrzit će nas i slavit će katile našeg naroda.

Danas sam prisustvovao protestu studenata ispred Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. Od rukovodstva Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, u funkciji Predsjednika SPUS-a, tražit ću momentalno isključenje sa studija. Od Univerziteta u Sarajevu ću tražiti izmjene disciplinskih i etičkih pravilnika kojim bi se sva slična ponašanja mogla sankcionisati još strožijim kaznama, dok ćemo podnijeti inicijativu da se na svim društvenim fakultetima UNSA pod obaveznim predmetima uvede studij genocida, a ovaj put se 'ne' neće prihvatiti kao odgovor", zaključio je Dević.