Pročitajte sva imena

Predsjedništvo BiH izabralo 13 novih generala Oružanih snaga: Među njima i SNSD-ov Gojko Knežević

Na redovnoj sjednici Predsjedništva BiH u Sarajevu danas su izabrani generali Oružanih snaga BiH.

Tako je na prijedlog SNSD-a general Gojko Knežević imenovan za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH). On će na čelu OS BiH zamijeniti generala Senada Mašovića kojem je mandat istekao prije dvije godine.

Osim njega, među 13 novih generala nalaze se i druga značajna imena.

Marko Stojčić i Mirsad Ahmić su zamjenici načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

Mirzet Lubenović je preuzeo dužnost komandanta Operativne komande OS BiH, dok su za zamjenike komandanta predloženi Nebojša Bošnjak za operacije i Zdravko Rezo za resurse.

Tomo Kolenda je komandant Komande za podršku, Jasmin Čajić je zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH za operacije, a Radovan Jović za zamjenika komandanta Komande za podršku OS za resurse.

Slaven Blavicki je komandant Četvrte pješadijske brigade, Fahir Žilić komandant Pete pješadijske brigade, a Milorad Krajšumović Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH.

Edin Fako je generalni inspektor u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane.

Predsjedništvo BiH uprkos predloženim imenima, djelujući prema konsenzusu, zadržava vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama BiH.

Kritike su već iznesene u vezi s političkim angažmanom nekih kandidata, ističući potrebu poštovanja zakonskih odredbi o političkoj nepristrasnosti u vojsci.