Vijesti

Predstavnici BPK u Sarajevu: Zaustaviti montirane optužnice protiv branitelja BiH

Povodom informacija da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnice protiv 13 bivših pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Višegrada, Foče i Goražda, osumnjičenih za ratne zločine počinjene u ovom dijelu Podrinja, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović održali su zajednički sastanak s premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Edinom Ćulovom, kantonalnim ministrom za boračka pitanja Avdom Mirvićem i predsjednikom Fondacije „Istina za Goražde“ Kasimom Brdarom te predstavnicima koordinacija boračkih organizacija oba kantona, saopćila je pres-služba Kantona Sarajevo.

Istaknuto je da će ovog puta sve patriote, branitelji i njihove porodice odlučno i organizovano stati u odbranu navedenih heroja odbrane te zatražiti od patriotskih orijentiranih političkih predstavnika na svim novima vlasti u BiH da učine sve kako bi trajno bili zaustavljeni maltretiranje i progon svih koji su se samo branili.

"Ovo je samo nastavak montiranih optužnica koje imaju za cilj da izjednače sve aktere krvave agresije na našu jedinu domovinu, iste one kao što su bile podignute protiv Jovana Divjaka, Ejuba Ganića, Nasera Orića, Ilije Jurišića, Huseina Mujanovića, Osmana Osmanovića, Edina Vranja… Zato nam je potrebno sistemsko djelovanje na ovakve podvale, a ne ad-hoc reakcije od slučaja do slučaja. Armija Republike Bosne i Hercegovine je imala časnu ulogu u odbrani svoga naroda i države Bosne i Hercegovine koliko god to neprijatelji htjeli da obezvrijede. U prilog tome govore presude Međunarodnog suda, stotine porušenih vjerskih objekata na teritoriji agresorske vojske u odnosu na pripadnike Armije RBiH koji su čuvali vjerske objekte svih religija i niti jedan nije srušen. Taj vid tolerancije nije viđen nigdje u svijetu", rekao je nakon sastanka Okerić.

Ministar Osmanović je izrazio podršku kolegama iz Bosansko-podrinjskog kantona u njihovoj namjeri da zaštite sugrađane i heroje odbrane Goražda i regije te im zahvalio što će baš oni biti začetnici organiziranog i sistemskog pristupa s ciljem trajnog zaustavljanja kontinuiranih tortura kojima su izloženi branioci ovog herojskog grada i dijela naše domovine.

"Očekujemo da sve patriote jednoglasno iznesu svoj odlučan stav i glasno kažu da se sa ovim maltretiranjima mora odmah stati, posebno jer su ranije neki drugi nepravedno vođeni sudski procesi dokazali nevinost branitelja Goražda i drugih dijelova Podrinja, poput komandanta Ahmeda Sejdića protiv kojeg je i u ovoj grupi podignuta optužnica. Spremni smo zajedno sa svim patriotskim snagama i stanovnicima naše zemlje koji je istinske vole stati rame uz rame i svim pravnim, ali drugim dopuštenim sredstvima i metodama braniti i podržati odbranu naših saboraca", kazao je ministar Osmanović.

Premijer Ćulov je naveo da su kažnjeni svi počinitelji pojedinačnih zločina od pripadnika snaga odbrane Goražda i drugih dijelova Podrinja te da su oni ili odležali ili još odslužuju svoje kazne, dok s druge strane, niti jedan pripadnik Vojske Republike Srpske (RS) za koje postoje pouzdani podaci nije procesuiran i slobodno živi i kreće se po RS, a značajan broj i po susjednoj Srbiji.

"Dosta je više progona naših branitelja. Mi smo odlučni da ovoj nehumanoj i planskoj aktivnosti stanemo ukraj i trajno je zaustavimo", izjavio je premijer Ćulov.

Na današnjem sastanku dogovoreno je i da će sve organizovane aktivnosti predvoditi Fondacija „Istina za Goražde“ u saradnji s koordinacijom boračkih udruženja.

"Od 1992. godine do danas mi smo u situaciji da se branimo, branimo i branimo… Nikada nismo zauzeli jasan stav i krenuli u kontraofanzivu, da kažemo - stanite, nad nama je počinjen genocid i molimo vas da to uvažavate, to je sudski utvrđeno. To je bila naša velika greška, što od okončanja agresije nismo znali podvući crtu. Mislim da je konačno došao trenutak kada moramo odlučno reći: "Dosta!", rekao je predsjednik navedene fondacije Kasim Brdar.

Ministar Mirvić je podsjetio sve prisutne na današnjem sastanku na konkretne podatke stradanja opkoljenog Goražda, koje je trajalo 1.336 dana, kada je ubijeno više od 4.000 civila, među njima i 120 djece, ali i istakao potrebu da se organizovanim djelovanjem patriota kaže STOP planskom maltretiranju branitelja ovog grada i njihovih porodica.

"Imamo više od 600 predmeta vraćenih pod A kategoriju u Tužilaštvu BiH, 848 pripadnika tzv. Vojske RS-a je planirano da se procesuira pred našim sudovima, što nam je vraćeno sa suda iz Haga, dok 101 pripadnik Vojske RS živi u susjednoj Srbiji i nije dostupan našem pravosuđu", podsjetio je Mirvić.

On je najavio i da će u ponedjeljak, 14. augusta, u 12.05 sati u Goraždu biti održana mirna protestna šetnja u znak podrške optuženim braniteljima ovog herojskog grada i dijela Podrinja.

Bilo je planirano da učesnik današnjeg sastanka bude i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ali zbog iznenadnih i neodložnih obaveza nije mogao prisustvovati.