američki kongres

Predstavnički dom SAD održat će ključno glasanje o Ukrajini, Izraelu – i TikToku

Predstavnički dom američkog Kongresa spreman je da u subotu održi ključno glasanje o velikom paketu pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu – i mogućoj zabrani TikToka.

Očekuje se da će glasanje o zakonima o stranoj pomoći i oružju u vrijednosti od 95 milijardi dolara početi u 13 sati po lokalnom vremenu.

Republikanskom predsjedavajućem Mikeu Johnsonu trebat će glasovi demokrata da budu usvojeni.

Zakoni su proizvod višemjesečnih žestokih pregovora, pritiska američkih saveznika i ponovljenih molbi za pomoć ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Posljednjeg republikanskog predsjednika Predstavničkog doma računi za potrošnju koštali su posla, a finansiranje Ukrajine bilo je u središtu partijskih svađa.

Sjedinjene Američke Države bile su glavni saveztnik Ukrajine u njenom ratu protiv Rusije, ali Kongres nije odobrio velika sredstva za Ukrajinu skoro godinu i po, uglavnom zbog prepirke na političkoj sceni.

Predsjednik SAD Joe Biden i demokratski zastupnici u Kongresu mjesecima se zalažu za veliki novi paket oružja za Ukrajinu.

Međutim, republikanci, pod utjecajem predsjedničkog kandidata stranke Donalda Trumpa, oklijevaju da osiguraju sredstva Kijevu za dugotrajni sukob.