konačno

Prekidanje jezive tradicije: Južna Koreja bi uskoro mogla zabraniti upotrebu psećeg mesa

Južna Koreja želi da zabrani upotrebu psećeg mesa u ishrani i da tako stavi tačku na polemike oko drevnog običaja, a zbog rastuće svesti o pravima životinja, saopštio je Ju Eui-dong, šef vladajuća partije Narodna moć.

Korejska praksa jedenja pasa izazvala je kritike u inostranstvu zbog svoje okrutnosti, ali se broj kritičara i u Južnoj Koreji povećava, posebno među mlađim generacijama, prenosi Reuters.

"Vrijeme je da se stane na kraj društvenim sukobima i polemikama oko konzumiranja psećeg mesa i kroz poseban akt da se to okonča", rekao je Ju Eui-dong, na sastanku sa vladinim zvaničnicima i aktivistima za prava životinja.

On je rekao da bi vlada i njegova poziciona partija trebalo da predstave zakon ove godine kojim bi se zabrana provela, dodajući da bi sa očekivanom dvostranačkom podrškom, prijedlog zakona trebalo da prođe kroz parlament.

Južnokorejski ministar poljoprivrede Chung Hvang-keun rekao je na sastanku da će vlada zabranu brzo implementirati i pružiti najveću moguću podršku onima koji rade u industriji psećeg mesa. Prijedlog zabrane uključivat će trogodišnji grejs period i finansijsku podršku preduzećima.

Prethodni prijedlozi zakona protiv upotrebe psećeg mesa u ishrani ranije nisu prolazili zbog protesta zaposlenih u toj industriji, ali i zabrinutosti oko sredstava za život farmera i vlasnika restorana. Najavljenu zabranu pozdravile su grupe koje se zalažu za prava životinja.

"Ovo je ostvarenje sna za sve nas koji smo se zalagali da se ta okrutnost završi", navedeno je u saopštenju organizacije Humane Society International.

Prva dama Kim Keon Hi bila je glasnogovornik kritičara ishrane psećim mesom, i zajedno sa svojim mužem, južnokorejskim predsjednikom Junom Sukom Jeolom usvajala pse lutalice. ​

Jedenje psećeg mesa bila je prastara praksa korejskog poluostrva i smatra se načinom da se pobijedi ljetna vrućina. Ali danas je to mnogo manje uobičajeno, mada je i dalje jedu neki stariji ljudi i služe u određenim restoranima. Prema vladinim podacimi, u Južnoj Koreji postoji 1.150 farmi za uzgoj pasa, 34 klanice, 219 distributivnih preduzeća i oko 1.600 restorana koji služe hranu sa psećim mesom.

Anketa Galupa provedena prošle godine u Južnoj Koreji pokazala je da se 64 posto ispitanika protivi upotrebi psećeg mesa, dok je samo 8 posto ispitanika reklo je da je konzumiralo pseće meso u protekloj godini, za 27 posto manje nego u 2015. godini.