dvostruki standardi

Prema Stoltenbergu ratovi u Ukrajini i Gazi nisu isti: “Ukrajina nikad nije napala Rusiju”

Predsjednik NATO saveza Jens Stoltenberg, odgovarajući na optužbe o dvostrukim standardima Zapada, rekao je u utorak da se u svim sukobima mora primjenjivati međunarodni zakon, no da su ratovi u Ukrajini i Gazi vrlo različiti.

Arapski čelnici optužili se zapadne zemlje da se ne pridržavaju istih standarda po pitanju izraelskog rata u Gazi, koji je pokrenut kao odgovor na Hamasov napad 7. oktobra, kakve su primjenjivali po pitanju ruskog rata u Ukrajini.

"Moja poruka je da se međunarodni zakon, humanitarni zakon, mora poštovati u svim sukobima i da se civilni životi uvijek moraju štititi", ustvrdio je Stoltenberg.

Obraćajući se na konferenciji za medije u sjedištu sjevernoatlantskog vojnog saveza u Bruxellesu, Stoltenberg je rekao da je također "važno prepoznati da su situacija u Gazi i situacija u Ukrajini različite na puno načina".

"Ukrajina nikad nije bila prijetnja Rusiji, Ukrajina nikad nije napala Rusiju", rekao je.

"Ruska invazija na Ukrajinu bila je ničim izazvana, cjelovita invazija druge zemlje", dodao je. "Tako da, naravno, Ukrajina ima pravo na samoodbranu protiv neisprovociranog napada i na zaštitu svog teritorijalnog integriteta."