unapređenje infrastrukture

Premijer KS najavio: Narodno pozorište uskoro s novom fasadom, u ostalim pozorištima nova oprema

Nova fasada i stolarija na zgradi Narodnog pozorišta, te nabavka audio/video opreme za Kamerni teatar 55, Pozorište mladih, SARTR i Narodno pozorište najbolja su potvrda da je kultura jedno od primarnih strateških opredjeljenja Vlade Kantona Sarajevo, navodi se u saopštenju na zvaničnoj stranici Vlade KS.

Ministarstvo kulture i sporta KS za ovu godinu kreiralo je najveći budžet ikada, a posebna stavka je 16 miliona KM za unapređenje infrastrukture institucija kulture u Kantonu.

"Ove sedmice, s predsjednikom Sindikata Admirom Šuvalićem, potpisao sam tekst Kolektivnog ugovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za djelatnost kulture u Kantonu Sarajevo. Ovim ugovorom predviđeno je povećanje iznosa plaća uposlenika kulture u Kantonu. Dogovoreno povećanje nije linearno, a koeficijenti za svako radno mjesto su povećani, s tim da u većem procentu rastu najniži, a u manjem procentu najviši koeficijenti“, izjavio je premijer Nihad Uk.

Paralelno s ostalim aktivnostima, premijer Uk i ministar kulture i sporta Kenan Magoda obilaze institucije kulture u Kantonu Sarajevo i razgovaraju s njihovim čelnim ljudima o načinima unapređenja uslova rada, poručeno je.