Politika

Premijer Nikšić razgovarao sa komandantom EUFOR-a u našoj zemlji Habermayerom

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić susreo se, danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa komandantom EUFOR-a u našoj zemlji generalmajorom Helmutom Habermayerom.

Ocijenivši prisustvo EUFOR-a važnim garantom sigurnosti i budućnosti naše zemlje, premijer Nikšić je iskazao spremnost na saradnju, a kako bi se osigurali mir, sigurnost i prosperitet na ovim prostorima.

"Opredijeljeni smo da se okrenemo budućnosti. Bosnu i Hercegovinu vidimo kao članicu Evropske unije i NATO-a. NATO je naš sigurnosni kišobran bez kojeg je teško očekivati i političku stabilnost i ukupni prosperitet u Bosni i Hercegovini", istakao je premijer Nikšić.

Dodao je da je Federalna vlada otvorena na svaki oblik saradnje koji će doprinijeti ekonomskom jačanju zemlje, efikasnijem provođenju reformi, sigurnosti i bržem prosperitetu, a radi dobrobiti svih građana.

"Teško je očekivati i osigurati ulaganja i nove investicije tamo gdje nema političke sigurnosti. Stoga ćemo raditi i na uspostavljanju porušenih mostova kako bi pokušali napraviti zaokret, te doprinijeli političkoj stabilnosti zemlje i izgradili povjerenje koje igra ključnu ulogu za razvoj ove zemlje", poručio je Nikšić.

Generalmajor Habermayer, također, je ocijenio važnim političku stabilnost i sigurnost zemlje, te zajednički rad. Informirao je premijera Nikšića o aktivnostima EUFOR-a, koje su u domenu redovnih i rutinskih aktivnosti, naglasivši da sa vojne tačke gledišta ne postoji nikakva sigurnosna prijetnja u Bosni i Herecegovini.

"Sagovornici su, na kraju, iskazali čvrsto opredjeljenje za buduću bilateralnu saradnju Federalne vlade i snaga EUFOR-a na unaprjeđenju sigurnosnog okruženja u našoj zemlji", saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.