Miloš Vučević

Premijer Srbije slavodobitno saopćio: Gabon neće podržati Rezoluciju o Srebrenici

Predsjednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je premijer Gabona Rejmond Ndonga Sima obavijestio da njegova država neće glasati za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici o kojoj će se ove sedmice raspravljati u Ujedinjenim nacijama, objavili su srbijanski mediji.

Vučević je nakon sastanka s gabonskim kolegom danas u Beogradu istakao i da je Gabon jedna od država koja je povukla priznanje Kosova te mu se zahvalio na tome.

"Mi smo naravno upoznali premijera i delegaciju iz Gabona o poziciji Srbije po pitanju te rezolucije, ne potcjenjujući i ne umanjujući ratni zločin koji se tamo dogodio i ne osporavajući individualnu odgovornost bilo koga ko je eventualno učestvovao u izvršenju tih krivičnih djela", naglasio je Vučević na zajedničkoj konferenciji za medije u Palati Srbija.

Vučević je dodao da je "rezolucija pripremljena suprotno unutrašnjim procedurama Bosne i Hercegovine i bez konsultacija te da će dovesti do dodatnih eskalacija i pogoršanja odnosa u samoj Bosni i Hercegovini".

Ono što je za Vučevića jako važno, dodao je, jeste i činjenica da Gabon podržava teritorijalni integritet, suverenitet i cjelovitost Republike Srbije.

"Gabon je jedna od država koja je u prethodnom periodu povukla priznanje takozvanog Kosova, što je za nas od neprocjenjivog značaja i potvrda naših dobrih i iskrenih odnosa, koji traju još iz Pokreta nesvrstanih, a i dan danas imaju snažan potencijal", rekao je Vučević.

Sima izjavio je danas povodom potpisanog Sporazuma o saradnji sa Srbijom u oblasti odbrane da žele da povećaju kapacitete za kontrolisanje ulaza preko svojih granica.

"Ne treba da čekamo da se taj rizik materijalizuje pa da donesemo odluke. Vidimo i znamo da Srbija ima iskustvo u tom domenu i želimo da iskoristimo vaše iskustvo kako bismo povećali naše kapacitete da se zaštitimo i da pratimo šta se dešava na granici", rekao je Sima.

O glasanju u Ujedinjenim nacijama o rezoluciji o Srebrenici, gabonski premijer je istakao da je "Gabon konstantan u svojim pozicijama, u prijateljstvu" i da žele da održe tu poziciju koju imaju već mnogo godina.

Srbija i Gabon danas su potpisali i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane te memorandum o razumijevanju u oblasti sporta.

Vučević je ranije danas ispred "Palate Srbija" dočekao premijera Gabon, uz intoniranje državnih himni i postrojenu gardu Vojske Srbije.

Dvojica lidera su istakla da su odnosi Srbije i Gabona tradicionalno bliski te da se zvaničnici obje zemlje zalažu za jačanje saradnje.