Kultura

Premijera baletnog triptiha ‘K'o nekad u osam’ 5. jula u okviru programa ‘Kultura na ulice 2023!’

Sarajevska publika imaće priliku da u srijedu, 5. jula na pozorišnom trgu "Susan Sontag" uživa u večeri posvećenoj plesu, koja će biti organizirana u okviru specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice 2023!" donoseći vrhunski repertoar za prvu sedmicu jula.

Tu noć premijerno će biti izveden prvi dio baletnog triptiha "K'o nekad u osam", u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine, u kojem će članovi baletnog ansambla plesati na muzičke hitove 70-ih godina.

"Kultura na ulice 2023!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom KS.

Tim povodom u četvrtak, 6. jula na pozorišnom trgu "Susan Sontag", sarajevska publika moći će uživati u izvedbama poznatih numera iz nezaboravnih holivudskih filmskih ostvarenja. Svi koji budu prisutni imat će priliku čuti i uživati u izvedbama muzičkih tema iz popularnih i kultnih filmova poput Kuma, Jamesa Bonda, Valter brani Sarajevo, Ratovi zvijezda, Nemoguća misija itd. Orkestrom Sarajevske filharmonije dirigovat će maestra Samra Gulamović.

Komična opera u jednom činu "Telefon", rađena na muziku Giana Carla Menottija, u režijskoj postavci Aleksandra Nikolića, bit će izvedena na pozorišnom trgu "Susan Sontag" u petak, 7. jula.

U subotu, 8. jula na Bijeloj tabiji publika će moći uživati u izvođenju dramske predstave "Car Edip" dramatičara Sofokla, u adaptaciji i režiji slovenačkog reditelja Diega De Breae. Dramaturginja predstave je Džejna Hodžić, scenografiju potpisuje Diego De Brea, kostimograf je Blagoj Micevski, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.