U 70 godini

Preminuo bivši britanski ministar finansija Alistair Darling

Alistair Darling, britanski ministar finansija kada je zemlju 2008. pogodila finansijska kriza, preminuo je u 70. godini nakon "kratkog boravka" u bolnici, saopćila je njegova porodica u četvrtak.

"Smrt Alistaira Darlinga, bivšeg kancelara i dugogodišnjeg člana laburističke vlade, objavljena je danas u Edinbourghu", navodi se u saopćenju objavljenom u ime njegove porodice.

Darling je umro "nakon kratkog boravka u zapadnoj općoj bolnici pod predivnom brigom tima za rak" - dodaje se.

Laburistički političar bio je ministar finansija između 2007. i 2010. pod vodstvom Gordona Browna, usmjeravajući zemlju kroz finansijsku krizu i recesiju koja je rezultirala.

Odajući počast Darlingu, Brown je na platformi X (bivšem Twitteru) napisao je “da sam se, kao i mnogi, oslanjao na njegovu mudrost, smirenost u krizi i njegov humor”.

"Šaljem najdublje saučešće njegovoj voljenoj supruzi Maggie i njihovoj djeci Calumu i Anni. Nedostajat će svima koji su ga poznavali - piše Brown.

Aktuelni čelnik laburista Keir Starmer kazao je da je "duboko tužan" zbog vijesti.

"Alistair je živio život posvećen javnoj službi. Ostat će upamćen kao kancelar čija je smirena stručnost i poštenje pomogla da vodi Britaniju kroz nemir globalne finansijske krize - rekao je Starmer.

Darling je ušao u parlament 1987. godine i otada je njegova politička karijera procvjetala nakon što su laburisti došli na vlast 1997. pod čelništvom Tonyja Blaira.

Također bio jedan od direktora uspješne kampanje za "ne" glasanje na referendumu o nezavisnosti Škotske 2014. i predvodio je kampanju za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji 2016. godine, prenosi AFP.