Svijet

Presušuju velika umjetna jezera u SAD-u, turistički gradić na koljenima: ‘Katastrofa, propadamo!‘

Klimatske promjene izrazito negativno utječu na turizam i ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država. Gradić Page u Arizoni posljednja je žrtva klimatskih promjena. Lake Powell, umjetni rezervoar koji se nalazi na rijeci Colorado, gotovo je presušio, a Page je samo jedan od gradova čija ekonomija o njemu ovisi.

Powell je jedna od najpopularnijih destinacija u SAD-u za odmor motoriziranih kuća na vodi, koju godišnje posjeti oko dva miliona ljudi.

Iz turističke zajednice Pagea, ovoga su ljeta već stotinama klijenata obznanili vijest kako će morati otkazati godišnje odmore na obali njihova grada. Oni koji su već svojim brodicama i plutajućim kućama otplovili niz rijeku, dobili su obavijest da se što prije vrate na obalu. Predviđa se kako će razina vode nastaviti padati sve do proljeća sljedeće godine.

Iz grada javljaju kako je ova nepogoda za grad jednako katastrofalna, kao i COVID-19, te kako će se restorani, kafići i trgovine teško oporaviti. Slična sudbina krajem augusta očekuje i drugi veliki umjetni rezervoar u regiji, Lake Mead, što će rezultirati redukcijom vode za stanovništvo Arizone i Colorada.

Suše i nestašice sve su veći problem i u Evropi. Rast stanovništva, urbanizacija i turizam doprinose problemima s vodoopskrbom, dok suše sve češće pogađaju brojna područja u Evropi, naročito na Mediteranu. Štaviše, očekuje se da će stanje biti sve gore zbog klimatskih promjena. Prema procjenama, do 2030. godine polovica riječnih sljevova u Evropi bit će pogođena nestašicama. Zastupnici Evropskog parlamenta zato žele zaštititi izvore u Evropskoj uniji i potaknuti ponovno korištenje vode u poljoprivredi.

Kako bi se zaštitili izvori vode za budućnost, Evropski parlament odobrio je još u maju 2019. nova pravila za ponovnu upotrebu vode u poljoprivredi. Novim pravilima želi se potaknuti korištenje reciklirane vode za navodnjavanje u poljoprivredi, jer taj sektor troši gotovo polovicu sve vode godišnje u EU-u. Veće ponovno korištenje vode u poljoprivredi smanjilo bi pritisak na izvore za oko pet posto godišnje, piše Jutarnji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare