ŠTETNI SAVJETI

Pretjerano namakanje stopala može biti posebno opasno kod osoba s dijabetesom

Tražite brzo olakšanje za bolna stopala, gljivice na noktima, žuljeve na stopalu ili umorne noge?

Tražite brzo olakšanje za bolna stopala, gljivice na noktima, žuljeve na stopalu ili umorne noge? Na internetu ćete pronaći mnogo uradi sam načina koji preporučuju namakanje stopala u vodi s različitim dodacima, od sirćeta i vodice za ispiranje usta do sode bikarbone i vodikova peroksida.

Ali budite oprezni, kaže Megan Grantham, podijatrica u timu za sportsko zdravlje Klinike Cleveland, jer za većinu savjeta nedostaju naučni dokazi i u nekim slučajevima su štetni jer mogu dovesti do gljivične infekcije, ali i pogoršati male rane, osobito ako imate dijabetes. - Ako se svakodnevno tuširate i perete stopala, vrlo je malo medicinskih razloga za namakanja stopala, a za većinu problema postoje bolji tretmani - kaže.

Ipak namakanje stopala može biti korisno u ova dva vrlo specifična stanja:

Urasli nokti na nogama

Ako imate manji urasli nokat, savjetuje se nekoliko dana namakati stopala dva puta dnevno po pet do sedam minuta, potom dobro osušiti te nanijeti mast prema savjetu apotekara i zamotati. U mlaku vodu možete dodati gorku so ili blagi sapun. Ako ne vidite poboljšanje za tri do pet dana, obratite se doktoru.

Mišićno-koštane povrede

Namakanje stopala može pomoći u smanjenju upale od povreda mekog tkiva, poput uganuća zgloba ili boli u peti, odnosno plantarnog fasciitisa. Toplo-hladna kupka mogla bi ubrzati proces ozdravljenja jer promjena temperature povećava protok krvi u tom području. Ako vam to ne pomogne, potražite savjet doktora.