Svijet

Prije 6 mjeseci pristalice QAnona su šokirale Ameriku, a gdje su danas? Sad su pametniji, imaju novu taktiku

Na prvi se pogled može činiti kao da su proponenti teorije zavjere QAnon i sadržaj koji se uz nju veže u većoj mjeri nestali s velikih društvenih mreža. To, međutim, nije baš tako, piše The Associated Press.

Istina, ovih ćete dana na Facebooku mnogo rjeđe naletjeti na popularne QAnon fraze poput “veliko buđenje” (eng. great awakening), “oluja” (eng. the storm) i “vjerujte u plan” (eng. trust the plan). Facebook i Twitter uklonili su desetine hiljada profila koji nisu objavljivali ništa drugo doli mitova o navodnoj borbi bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa protiv sotonističko-pedofilske sekte koja kontrolira Hollywood, velike firme, medije i državu. Nestale su i mnogoljudne grupe u kojima se perpetuirala ideja da su rezultati prošlogodišnjih predsjedničkih izbora u SAD lažirani. S mreža je prognan i Trump. Na Twitter se vratiti neće, a na Facebook najmanje do 2023. godine.

QAnonovci su se možda pritajili, no američki ih obavještajci još uvijek smatraju potencijalnom prijetnjom. U izvještaju obavještajne zajednice koji je objavljen sredinom juna 2021. godine stoji da je moguće da će sljedbenici QAnona počiniti još nasilnih djela, poput januarskog juriša na Kongres SAD-a u kojem je poginulo pet osoba. Uz to, članica Republikanske stranke koja u Predstavničkom domu Kongresa predstavlja žitelje sjeverozapadne Georgije, Marjorie Taylor Greene, otvoreno propagira QAnon ideologiju.

QAnon je u četiri godine od tajanstvenih poruka na rubnim dijelovima interneta napredovao do Kongresa Sjedinjenih Država.

Njima je to uspjelo djelomično zato što su “proširili” svoju teroriju zavjere i tako privukli dodatnu “sljedbu” pod svoj kišobran. Tu su sada i oni koji su uvjereni da je Hollywood rasadnik pedofila i koji ne vjeruju u službenu verziju pogibije osuđenog seksualnog prijestupnika i američkog financijaša Jeffreyja Epsteina. Među QAnonovcima se može naći i religioznih osoba sklonih teorijama zavjere.

“Slabi utjecaj materije o kojoj je ‘Q’ govorio na početku’, rekao je za AP stručnjak za domaći terorizam Jared Holt.

Promjena taktike

Zajednički nazivnik tih raznorodnih pokreta i grupa ljudi je nepovjerenje prema moćnim elitama koje precipiraju kao lijevo orijentirane. Tu su svoj dom našli i protivnici vakcinacije te oni koji vjeruju da je Trump na predsjedničkim izborima pokraden. Ako ste pobornik teze da tajnovite sile iz sjene kontroliraju svijet te da se vodi rat protiv konzervativaca, dobrodošli ste u QAnon.

Društvene se mreže teško nose s ovom amorfnom masom pojedinaca. “Te su ideologije postale dio američkog folklora. Zacementirane su”, rekao je Max Rizzuto, još jedan stručnjak za domaći terorizam. “Sumnjam da će ikad nestati.”

Facebook grupe sačinjene od tih pojedinaca promijenile su taktiku. Umjesto otvorenog spominjanja QAnon ideologije, sada samo ukazuju na sadržaj koji medijski mainstream tobože ne želi obraditi. U tim ćete grupama tako naletjeti na ulomke iz emisija Tuckera Carlsona, konzervativnog političkog komentator američke televizijske mreže Fox News, te poveznice s desničarskih portala i medijskih tvrtki poput Newsmaxa i Daily Wirea. Ubrzo nakon toga članove grupa usmjerava se na društvene mreže i komunikacijske platforme poput Gaba i Parlera, platforme koje nemaju tako stroga pravila ponašanja poput Facebooka i Twittera.

Analiza sadržaja društvenih mreža koju je za period od 1. januara 2020. do 1. aprila 2021. godine proveo Digitalni forenzička istraživačka laboratorija (DFIL), a koji djeluje u sklopu američkog trusta mozgova The Atlantic Council, pokazala je da broj pojavljivanja popularnih QAnon fraza i slogana do proljeća 2021. značajno opao. Nešto više aktivnosti zabilježeno je oko juriša na Kongres (6. januar 2021.) i tokom ljeta 2020. godine.

Za pad aktivnosti QAnonovaca mnogi krive Trumpov poraz na predsjedničkim izborima i izostanak novih proglasa zagonetnog Q-a. No, čini se da su najveći udarac QAnonu ipak zadali Facebook i Twitter. Iako im se svakako može prigovoriti da svoje platforme nedovoljno revno čiste od neprimjerenog i opasnog sadržaja, gašenje profila i grupa koje su propagirali QAnon ideologije učinilo je svoje i vidljivost im se znatno smanjila. QAnonovci na tim platformama danas većinom komuniciraju preko privatnih poruka i skrivenih grupa.

Zakašnjela reakcija

To što su manje vidljivi, ne znači da ih više nema na Facebooku, Twitteru i drugim velikim komunikacijskim platformama. Sljedbenici QAnon pokreta koji su na njima ostali osnovne postulate svoje ekstremističke ideologije razvodnjavaju kako bi bili lakše probavljivi.

“QAnon je uložio znatne napore da promijeni jezik koji koristi. Sljedbenici pokreta prestali su upotrebljavati šifre, kodove i ključne riječi po kojima su bili prepoznatljivi jer bi Facebook, Twitter i ostali na temelju njih protjerivali i prijavljivali”, rekao je Angelo Carusone, predsjednik lijevo orijentirane neprofitne organizacije koja prati desne medije Media Matters for America. Uz to, neki su QAnonovci ranije ove godine svojim korisničkim imenima dodali po tri zvjezdice (“*”) kako bi naznačili da vjeruju u teorije zavjere koje čine temelj pokreta. Zašto baš tri zvjezdice? AP piše da je to referenca na Michaela Flynna, svojevremeno Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost i generala s tri zvjezdice.

Facebook kaže da je zbog kršenja pravila o raspačavanju QAnon sadržaja uklonio 3.300 stranica, 10.500 grupa, 510 događaja i 18.300 profila. S Instagrama je uklonio dodatnih 27.300 profila. Iz Facebooka, međutim, kažu da ne brišu automatski svaki profil koji se drzne objaviti nešto o QAnonu jer bi to moglo dovesti do “dodatnog društvenog izoliranja i opasnosti”. Firma kaže da stalno modificira svoja pravila za odgovor na QAnon sadržaj i njegove distributere.

Twitter kaže da intervenira svaki put kada detektira sadržaj koji bi mogao dovesti do problema u stvarnom svijetu. Nakon juriša na Kongres, platforma je počela trajno blokirati profile koji su bili prvenstveno posvećeni distribuciji QAnon sadržaja. Društvena mreža kaže da je do sada suspendirala 150 hiljada takvih profila. I iz Twittera su rekli da stalno traže nove načine za obračun s QAnonvcima.

Udar platformi na QAnon možda je došao prekasno. Carusone je istaknuo da je Facebook QAnon grupe koje su povezane s nasiljem zabranio šest sedmica prije nego što je sveobuhvatnije udario na QAnon. “To je sljedbenicima pokreta omogućilo da se reorganiziraju”, dodao je Carusone.

“Društvene su mreže u borbu protiv QAnona trebale krenuti prije više mjeseci, pa čak i godina”, zaključio je Rizzuto.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare