Svijet

Prijeti im totalni kolaps u ratu. Bude se Putinovi kritičari: “Kremlj se ponaša šizofreno, Šojgu je general od kartona”

bodeži razrušena zgrada u ukrajini

Bivši oficir ruske sigurnosne službe (FSB), koji je pomogao pokrenuti rat 2014. u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas, uporedio je ruski kolaps na jednoj od glavnih linija fronta s katastrofalnim porazom u rusko-japanskom ratu koji je pokrenuo rusku revoluciju 1905. godine.

Igor Girkin je rekao da je to kao bitka kod Mukdena 1905. godine, koja je završila dva dana nakon početka revolucije.

Brzo napredovanje

Ukrajina je svoje brzo napredovanje, u kojem su pobjegle hiljade ruskih vojnika, ostavljajući za sobom zalihe municije i opreme, pozdravila kao "prekretnicu u šestomjesečnom ratu."

Girkin, koji nije štedio u svojim kritikama vrh države, nazivajući ministra obrane Sergeja Šojgua "kartonskim generalom", više puta je ponovio da će Rusija biti poražena u Ukrajini ako ne proglasi nacionalnu mobilizaciju, prenosi Reuters.

Nacionalistički bijes zbog vojnog neuspjeha potencijalno je daleko veći problem za Kremlj od prozapadne liberalne kritike Putina - ankete javnog mnijenja i dalje pokazuju široku potporu onome što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Proslava u Moskvi

No, dok je glavni grad slavio Dan Moskve uličnim zabavama i koncertima u subotu, glas uznemirenosti zbog dešavanja u Ukrajini proširio se čak i na obično predsjedniku Vladimiru Putinu lojalni ruski parlament.

Sergej Mironov, čelnik nominalno opozicione, ali Putinu lojalne stranke Pravedna Rusija, objavio je na Twitteru da bi vatromet u čast praznika trebao biti otkazan, s obzirom na vojnu situaciju.

U jednoj poruci koju je na Telegramu prenio istaknuti ratni dopisnik Semjon Pegov, proslave u Moskvi nazivaju se "bogohulnim", a odbijanje ruskih vlasti da se upuste u rat pravih razmjera "šizofrenim".

“Ili će Rusija postati kroz rođenje nove političke elite… ili će prestati postojati”, stoji u objavi.