direktno na udaru

Prijeti li neslućena katastrofa? Ukrajina optužuje Rusiju za napade na najveću nuklearku u Evropi

Nadzorni organ tvrdi da je to prvi put da je nuklearna elektrana, najveća u Evropi, direktno gađana od novembra 2022.

Rusija je optužila Ukrajinu za napad na nuklearnu elektranu Zaporožje tri dana zaredom. Postrojenje se nalazi u jugoistočnoj Ukrajini, ali su je okupirale ruske snage u martu 2022. godine, početkom ruske agrensiej na susjednu državu.

Ukrajina kaže da nije umiješana i sugerira da je napade izvela Rusija.

Međutim, Rusija tvrdi da su napadi započeli u prošlu nedjelju s dronovima upućenim na tri lokacije u tvornici, prenosi Sky News.

Tri osobe povrijeđene

Ruska državna nuklearna korporacija saopćila je da su u napadima prvo ozlijeđene tri osobe u blizini kantine, zatim je napadnuto još jedno područje, a potom i kupola iznad reaktora 6.

Šest reaktora elektrane zatvoreno je mjesecima, ali još uvijek treba struju i kvalificirano osoblje za upravljanje ključnim sistemima hlađenja i drugim sigurnosnim uređajima.

Agencija Ujeninjenih naroda za nuklearni nadzor, IAEA, objavila je da su inspektori na licu mjesta vidjeli štetu - uključujući "površinsko oštećenja" na vrhu krova reaktora 6, iako njegov strukturni integritet nije bio ugrožen.

Nadzorni organ tvrdi da je to prvi put da je nuklearna elektrana, najveća u Evropi, direktno gađana od novembra 2022. godine.

Inspektori su rekli da su, kada su bili na krovu reaktora 6, vidjeli ruske trupe kako pucaju na ono što je izgledalo kao nadolazeći dron koji je eksplodirao "u blizini zgrade reaktora".

Rekli su da su vidjeli "ostatke bespilotnih letjelica" na krovu reaktora 6 i dvije druge lokacije, uključujući laboratoriju, gdje su primijetili "mrlje krvi pored oštećenog vojnog logističkog vozila".

To ukazuje na najmanje jednu žrtvu.

Rafael Grossi, glavni direktor IAEA-e, opisao je napad kao veliku eskalaciju i naglasio:

Nesmotreni napadi

"Takvi nesmotreni napadi značajno povećavaju rizik od velike nuklearne nesreće i moraju odmah prestati."

IAEA nije otkrila za koga vjeruje da je kriv za incidente.

Inače, u ponedjeljak su ruske vlasti rekle da je ukrajinski dron oboren iznad krova reaktora 6. Reaktor 6 trenutno je zatvoren, prema njihovim navodima.

Rusija je tvrdila da se jučer dogodio i treći napad koji je bio usmjeren na centar za obuku u elektrani. Rečeno je da je dron pao na krov zgrade centra za obuku.

Niko nije ozlijeđen, saopćilo je postrojenje pod ruskom kontrolom.

Državna novinska agencija RIA navela je da se napad dronom na centar za obuku dogodio samo 10 minuta nakon što su pored njega prošli predstavnici misije IAEA.

Što je Ukrajina saopćila?

Ukrajinska vojna obavještajna služba izjavila je da Kijev ne napada nuklearne objekte i ponovo je negirala bilo kakvu umiješanost.

"Stajalište Ukrajine je jasno i nedvosmisleno - ne provodimo nikakve vojne akcije niti provokacije prema nuklearnim postrojenjima", rekao je Andriy Yusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe, na nacionalnoj TV.

Ministarstvo vanjskih poslova dodalo je da je Rusija jedina prijetnja elektrani Zaporožje, rekavši da je "ne samo zauzela, militarizirala i pokušava oteti nuklearnu elektranu, već je također koristi kao platformu za propagandu".