Magazin

Princ Harry tuži Murdocha zbog hakiranja telefona, William se ‘nagodio’

Harry William

Britanski princ William nagodio se u slučaju hakiranja telefona protiv britanske novinske podružnice Ruperta Murdocha za 'vrlo veliki iznos' nakon tajnog dogovora s Buckinghamskom palačom, advokati nasljednikova brata princa Harryja rekli su u sudskim dokumentima. Harry, mlađi sin kralja Charlesa, tuži News Group Newspapers (NGN) u vlasništvu Ruperta Murdocha na Visokom sudu u Londonu za višestruka nezakonita djela koja su navodno počinjena u ime njegovih tabloida, The Sun i sada nepostojećeg News of the World, od sredine 1990-ih do 2016.

Tokom tri dana preliminarnih saslušanja ove sedmice, NGN, koji je isplatio milione funti za rješavanje više od hiljadu slučajeva hakiranja telefona, nastoji poništiti tužbe princa i britanskog glumca Hugha Granta, tvrdeći da su trebali poduzeti mjere prije, prenosi Reuters.

Također poriče da je iko iz The Suna bio uključen u bilo kakvu nezakonitu aktivnost.

U očitovanju sudu, Harryjev advokatski tim rekao je da je razlog zbog kojeg on prije nije podnio tužbu taj što je između NGN-a i "institucije" - Buckinghamske palače - postignut dogovor da se odgode bilo kakvi zahtjevi do zaključenja drugih neriješenih parnica o telefonskom hakiranju.