Svijet

Princ William komentirao intervju Harryja i Meghan: Kraljevska porodica nije rasistička

Princ William izjavio je u četvrtak da članovi britanske kraljevske porodice nisu rasisti nakon što je Meghan, supruga njegovog mlađeg brata Harryja, izjavila kako se neimenovani član porodice zapitao koliko bi tamna boja kože njihovog sina Archia mogla biti.

Meghan (39) je iznijela te navode tokom ekskluzivnog opširnog intervjua koji su ona i Harry (36) dali Oprah Winfrey i koji je emitovan u nedjelju, stvarajući najveću krizu u britanskoj monarhiji od 1997. kada je poginula princeza Diana, Williamova i Harryjeva majka.

Tokom posjete školi u istočnom Londonu, William je izjavio da nije razgovarao s Harryjem otkako je intervju emitovan prije nešto više od tri dana.

"Još nisam razgovarao s njim, ali ću to učiniti", izjavio je William (38).

Na novinarsko pitanje da li je kraljevska porodica rasistička, William je odgovorio: "Mi itekako nismo rasistička porodica".

U dvoiposatnom intervjuu, skoro tri godine nakon njihovog zvjezdanog vjenčanja u dvorcu Windsor, Megan je izjavila da su članovi kraljevske porodice ignorisali njene molbe za pomoć dok su je proganjale suicidalne misli, dok je Harry kazao da ga je otac, nasljednik na britanski tron princ Charles, iznevjerio i da se osjećao kao u zamci.

U utorak je Buckinghamska palata objavila saopćenje u ime 94-godišnje kraljice Elizabeth, prinčeve bake, u kome ona navodi da je rastužena koliko su izazovne bile posljednje godine za prinčevski par.

Optužba para da je jedan član kraljevske porodice dao rasističke izjave dominirala je, međutim, novinskim naslovnicama i ima potencijal da nanese trajnu štetu 1.000-godišnjoj monarhiji.

Meghan, čiji je otac crnac i mati bjelkinja, izjavila je da su, dok je bila trudna "izražavane brige i vodili su se razgovori o tome koliko bi mogla tamna biti boja njegove kože kada se rodi", prenosi Reuters.