kuha li se nešto

Priprema li se teren za povratak SDA? Pitali smo Brankovića o čemu je pričao sa Košarcem: Ma to je neka stručna rasprava o gasu

Brojne špekulacije pokrenuo je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i istaknuti SNSD-ovac Staša Košarac objavom sa sastanka sa Nedžadom Brankovićem, jednim od moćnijih SDA-ovaca.

Košarac je na društvenoj mreži X naveo da je posjeta Branković navodno i njega iznenadila.

Sadržajni razgovori

"Iznenadila me je posjeta dugodogišnjeg prijatelja Nedžada Brankovića. Sa njim, kao i uvijek, interesantni i sadržajni razgovori 🙂", naveo je Košarac uz fotografije sa sastanka.

Branković je inače već duže povučen za javnost, a na nedavnom Kongresu SDA imenovan je na čelo Senata ove stranke.

Prije toga obavljao je visoke funkcije kako unutar stranke, tako i državnoj službi - od premijera Federacije BiH do posla u Vijeću ministara BiH.

Naravno, sastanak je potaknuo špekulacije o mogućem političko približavanju SNSD-a i SDA, posebno što iz stranke Milorada Dodika sve češće prijete da bi Trojku mogli zamijeniti sa SDA jer im u trenutnoj koaliciji ne ide kako su zamisliti.

Posljednja koja je "zaprijetila" povratkom SDA u državnu vlast je SNSD-ovka Snježana Novaković-Bursać. Ona je na BHRT-u kazala da bi se to moglo desiti vrlo lako jer se Trojka ponaša nefer.

Pitali smo Brankovića o čemu je pričao sa Košarcem. On u startu negira da je bilo govora o politici.

"Nemam ja nikakav politički zadatak ni mandat", kaže Branković za Raport.

Traje rasprava

"Mi smo već dugo bili u jednoj stručnoj raspravi, a to je jesu li gasovodi kao dio energetske infrastrukture u nadležnosti njegovog ministarstva ili, kako ja tvrdim, da je to transportna infrastrutura i da pripada Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Jer to je transport za gas i tu je sav naš problem oko zakona o gasu… Dakle, čisto jedna stručna rasprava", navodi Branković.

Pitamo ga jesu li je onda razjasnili.

"Imamo neka stajališta. Kada sam bio federalni premijer, a Dodik premijer u RS, Nikola Špirić je bio predsjednik Vijeća ministra i mi smo potpisali dokument oko energetske politike.

Od tada traje ta rasprava", ističe Branković.

Ponovo postavljamo pitanje da li je bilo govora o politici i mogućem povratku SDA u državnu vlast. Međutim, Branković ističe da on nema 'mandat da o tome razgovora':

"Nisam ja u tim poslovima, stranački organi vode tu politiku i pregovore".

No, stava je da SDA treba biti vlast.

"SDA je trebala biti u vlasti. Ali, umjesto toga imamo ovo što imam", naveo je on u izjavi za Raport.

Naravno, iako Branković negira da je bilo govora o politici, vrlo je moguća opcija da je lider SDA Bakir Izetbegović shvatio brojne poruke SNSD-ovaca kao poziv da bude spreman, pa je kod poznatog Dodikovog trbuhozborca poslao politički prepredenog Brankovića koji, očito, uz sve to, gaji i prijateljske odnose sa Košarcem.