Potvrdio Belgijski premijer

Pripreme za juni: EU će uspostaviti radnu grupu za praćenje pokušaja stranog uticaja na evropske izbore

Evropska unija će uspostaviti privremenu radnu grupu za praćenje pokušaja stranog uticaja na evropske izbore u junu.

Belgijski premijer Alexander De Croo je to objavio nakon prvog dana evropskog samita u Briselu, prenosi Belga.

"Želimo vrlo često da sagledavamo ono što vidimo u smislu kampanja dezinformacija, podijelimo ove informacije sa državama članicama i radimo s nacionalnim pravosudnim tijelima kako bismo poduzeli mjere", objavio je De Croo u srijedu navečer.

Konkretno, u tu svrhu će se koristiti IPCR (International Political Crisis Response Mechanism, ur.), mehanizam koordinacije u okviru evropskih institucija koji je korišten i tokom korona krize. Belgija će kao predsjedavajuća Vijeća EU pomoći da se to organizuje, potvrdio je De Croo.

De Croo je naglasio da će se ovaj privremeni mehanizam koristiti odmah tokom predstojeće izborne kampanje, uz mogućnost uspostavljanja trajnijeg sistema u budućnosti. Dugoročno, mandat Evropskog javnog tužioca za podizanje optužnice za nezakonito miješanje mogao bi biti produžen.

De Croo i njegov češki kolega Peter Fiala izvijestili su ostale lidere na samitu o istragama o proruskoj mreži koja pokušava utjecati na izbore za Evropski parlament od 6. do 9. juna. I belgijske i češke službe sigurnosti istražuju situaciju. De Croo je već prošle sedmice objavio da je Federalno tužilaštvo otvorilo istragu.