Svijet

Pripremite se za Crni ponedjeljak: Putinova odluka će otežati živote svih nas

Ionako visoke cijene hrane mogle bi dodatno da skoče nakon što je Vladimir Putin obustavio isporuku žitarica iz Ukrajine. Putin je srušio kompletan dogovor o žitnom koridoru nakon što je optužio Britance da su pomogli Ukrajincima u izvođenju napada bespilotnim letelicama na Crnomorsku flotu u subotu. Mediji već upozoravaju svijet na "Crni ponedjeljak".

Crni ponedjeljak

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da Kremlj „prodaje lažne priče“ kako bi odvratili pažnju od katastrofalne invazije. Neimenovani vladin izvor za britanski Telegraph je izjavio:

„Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika pšenice i žitarica u svijetu. Ako ograničite izvoz te robe, cijena robe raste i to se osjeti u cijelom svijetu. Imat će uticaja.“

David Laborde, viši naučni saradnik na Međunarodnom institutu za istraživanje politike hrane, rekao je za Telegraf da bi cijena pšenice mogla da poraste za 10 posto kada se tržišta otvore u ponedeljak (već prozvan kao "Crni ponedjeljak"). Te da će se učinci odluke osjećati u cijelom svijetu još mjesecima.

"Hrana je već skupa, a ovo će je poskupjeti"

“Hrana je već skupa, a ovo će je poskupjeti“, ističe on.

Rusko ministarstvo odbrane iskoristilo je napade bespilotnih letelica na svoju pomorsku bazu u Crnom moru u Sevastopolju kao opravdanje za povlačenje iz sporazuma o žitu. Sporazuma koji je UN opisao kao „svjetionik nade“ koji bi opskrbio siromašne zemlje hranom.

„Akcije ukrajinskih oružanih snaga, koje predvode britanski stručnjaci… znače da ruska strana ne može garantovati sigurnost civilnih brodova za suhi teret“, navela je Rusija.

Samo je jedan minolovac oštećen u napadu dronom, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Iako nepotvrđeni izveštaji govore da je pogođen Admiral Markov, vodeći brod Crnomorske flote.

Ruski portparol takođe je sugerisao da je Kraljevska mornarica odgovorna za eksploziju gasovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru prošlog mjeseca. Tvrdnju koju je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva opisala kao „izmišljenu priču koja više govori o stanju ruske vlade nego o Zapadu.“

Ukrajinska vlada optužila je Rusiju da pokušava da ucijeni svijet povlačenjem iz sporazuma.