DOSAD NEVIĐEN SADRŽAj

Procurila gomila dokumenata o Googleovoj tražilici, posljedice mogu biti nezgodne

Iz Googlea je stigla potvrda kako je 2.500 njihovih internih dokumenata s pojedinostima o podacima koje prikupljaju procurjelo u javnost.

U njima su detalji o podacima koje Google prati, od kojih se neke može koristiti u njegovom pomno čuvanom algoritmu za rangiranje pretraživanja.

Dokumenti nude dosad neviđen - iako i dalje mutan - pogled ispod haube jednog od najutjecajnijih sistema koji oblikuju web.

Iz Googlea su upozorili kako ne bi bilo uputno donositi netačne pretpostavke temeljem informacija koje su izvan konteksta, zastarjele ili nepotpune.

Na postojanje procurjelog materijala prvi su upozorili stručnjaci za optimizaciju tražilica Rand Fishkin i Mike King, koji su objavili početne analize dokumenata i njihovog sadržaja ranije ove sedmice.

Iz tih se materijala da naslutiti kako Google prikuplja i potencijalno koristi podatke za koje su predstavnici te kompanije rekli da ne pridonose rangiranju web stranica u Googleovom pretraživanju, poput klikova, korisničkih podataka web preglednika Chrome i drugih.

Dubok utjecaj na web poslovanje

Hiljade stranica dokumenata djeluju kao spremište informacija za Googleove zaposlenike, ali nije jasno koje se dijelove zapravo koristi za rangiranje sadržaja pretraživanja jer bi informacije mogle biti zastarjele, korištene isključivo za obuku ili prikupljene, ali ne i korištene za pretraživanje.

Dokumenti također ne otkrivaju koliko su različiti elementi ponderirani u pretrazi, ako su uopće.

Ipak, javno objavljene informacije vjerojatno će izazvati potrese u industriji optimizacije za tražilice, marketinga i izdavaštva.

Google je obično vrlo tajnovit o tome kako funkcionira njegov algoritam pretraživanja, ali ovi dokumenti - zajedno s nedavnim svjedočenjem u antimonopolskom slučaju Ministarstva pravosuđa SAD-a - pružili su više jasnoće oko signala o kojima Google razmišlja kada je u pitanju rangiranje web stranica.

Izbori koje Google donosi u pretraživanju imaju dubok utjecaj na svakoga ko se oslanja na web za poslovanje, od malih neovisnih izdavača do restorana i internetskih trgovina, a postoji i cijela industrija koja nastoji nadmudriti algoritam, piše Verge.