Ekonomija

Proizvođači peleta najavljuju haos: Odluka nije dobra. Obustavit će se proizvodnja

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici je donijela odluku o ograničavanju cijena peleta i na području ovog entiteta. Novom odlukom, koja će na snazi biti od 12. novembra cijena tone peleta bit će 480 KM + PDV, što će u konačnici iznositi oko 561 KM. Ova odluka je ohrabrila veliki broj građana, međutim proizvođači peleta negoduju.

Odluka nije dobra

Naime, kako bi provjerili šta oni misle o novoj odluci te kako će raditi u budućnosti pozvali smo Muhameda Helaća. Helać je predstavnik kompanije Drvosječa.

Istaknuo je kako proizvođači peleta smatraju da ova odluka nije realna. Dodao je kako tvrde da je nemoguće napraviti dozu peleta po ovoj novoj cijeni.

"Ako fabrikanti nama spuste cijenu ulaznu, rado ćemo i mi spustiti prodajnu. Ostaje da vidimo. Međutim, sve ukazuje na to da je nemoguće jednu tonu peleta napraviti za 480 KM plus PDV, a da firma ne posluje s minusom. Mi smo na to i ukazivali i ranije. Ranije je bilo obećano nam da će nam biti dozvoljen izvoz, ali sada imamo situaciju koja nije dobra", kazao je Helać.

Istaknuo je kako ova odluka može dovesti do velikih problema u proizvodnji.

Bit ćemo u debelom minusu

"Ne znam na koji način ćemo prodavati pelet. Mi ne znamo kako će prodavati pelet koji smo ranije kupili. Ova cijena 480 plus PDV je značajno niža od nabavne cijene. Bit ćemo u debelom minusu. Nepromišljena odluka. Ključno je da nisu pozvali niti jednog predstavnika iz realnog sektora koji će nam reći kakva je zaista situacija. Sve su sami donosili odluke. Ovo je nažalost proizvod toga. Sve ove mjere nisu efikasne. One su privremenog karaktera. Mi imamo najjeftiniji pelet u Evropi. Pokazuju to statistički podaci. Srbija i Hrvatska ima cijene puno veće. Jedino dugoročno rješenje jesu subvencije za grijanje. Konkretno o peletu pričamo. Jedino rješenje je da Vlada subvenira polovinu iznosa. To je jedino rješenje", smatra Helać.

helać: Odluka nije dobra / Foto: Printscreen

Proizvođači peleta razmatraju i obustavu proizvodnje, ali i mnoge fabrike se gase.

"Dva i po do tri kubika drveta ide u jednu tonu peleta. Trenutno je kubik na 130 do 150 KM plus PDV. Samo za sirovinu treba puno više, nego što je ova cijena 480 KM plus PDV. Pojedini proizvođači su već rekli da će obustaviti proizvodnju jer ne žele raditi u minusu. Ukoliko ne puste izvoz, čekaju nas brojne zatvorene fabrike, pogoni, otkazi...", zaključio je Helać za Raport.