Vijesti

Raport saznaje: I u FBiH ograničene cijene peleta

U Sarajevu je danas se održava sjednica Vlade Federacije BiH. Kako Raport saznaje upravo je donesena odluka Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet. Dakle, i u FBiH su sada ograničene cijene peleta.

Naime, ova odluka bi uslijedila nakon što je Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj 3. novembra donijela odluku o ograničenju cijenu peleta na 480 KM plus PDV po toni. Odnosno 560 KM.

Odluka na području RS važit će sve do kraja marta 2023. Za kompanije koje budu kršile odluku, kako je navedeno, predviđena je kazna od 10.000 do 20.000 KM, a za odgovorne osobe od 5.000 do 10.000 KM.

Cijena tone peleta u FBiH kreće se između 700 i 750 KM.

Podsjetimo, jučer smo naveli da će ova mjera biti hronizirana kao i mjera iz RS. Dakle, kako nam je pojasnio sagovornik blizak Vladi FBiH, mjera će važiti od subote.

“Vlada FBiH će sutra razmatrati tu problematiku. Ranije iskustvo govori da sve odluke se donose harmonizirano. Ukoliko uzmemo i prethodno iskustvo, ali i saradnju dvije vlade vjerovatno će i ova odluka biti usvojena. BiH je jedinstven prostor. Potrebno je djelovati kako bi se zaštitili građani. Odluka bi trebala biti usvojena tako da i forma i vrijeme primjene bude isto. Ima dovoljno vremena da mjera bude usklađena. Tako da primjenjivanje i u FBiH krene od subote”, kazao je jučer naš izvor.