Vijesti

Vlada FBiH ograničava cijenu peleta? Od subote bi tona trebala koštati 560 KM

Vlada FBiH sutra bi na sjednici trebala odlučivati o ograničavanju cijene peleta.

Naime, ova odluka bi uslijedila nakon što je Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj 3. novembra donijela odluku o ograničenju cijenu peleta na 480 KM plus PDV po toni. Odnosno 560 KM.

Postignut sklad

Odluka na području RS važit će sve do kraja marta 2023. Za kompanije koje budu kršile odluku, kako je navedeno, predviđena je kazna od 10.000 do 20.000 KM, a za odgovorne osobe od 5.000 do 10.000 KM.

Od izvora iz Vlade FBiH nezvanično saznajemo da bi ova odluka trebala biti usvojena sutra i za područje FBiH. Kako nam je pojašnjeno donošenjem ove odluke postignut bi bio sklad u svakom segmentu.

"Vlada FBiH će sutra razmatrati tu problematiku. Ranije iskustvo govori da sve odluke se donose harmonizirano. Ukoliko uzmemo i prethodno iskustvo, ali i saradnju dvije vlade vjerovatno će i ova odluka biti usvojena. BiH je jedinstven prostor. Potrebno je djelovati kako bi se zaštitili građani. Odluka bi trebala biti usvojena tako da i forma i vrijeme primjene bude isto. Ima dovoljno vremena da mjera bude usklađena. Tako da primjenjivanje i u FBiH krene od subote", kazao je naš izvor.

Dakle, to znači da bi cijena peleta bila ograničena na 480 KM plus PDV i na području FBiH.

Vrtoglave cijene peleta

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je nedavno kako očekuje da će institucije Federacije BiH slijediti primjer Vlade RS i ograničiti cijenu peleta. Vlada RS je donijela Odluku o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta. Sve kako bi došlo do harmonizacije cijene peleta u oba entiteta u najkraćem mogućem roku.

Cijena tone peleta u FBiH kreće se između 700 i 750 KM. Međutim, ova odluka bi mogla dovesti do velike pobune proizvođača peleta.

Međutim, kako je za Raport kazao Muhamed Helać, predstavnik kompanije Drvosječa, proizvođači se ne slažu sa ovom odlukom. Između ostalog, kazao je kako bi moglo doći do obustave proizvodnje.

“Dovest će to do obustave proizvodnje. Onda u tom slučaju vlast je ugrozila obje strane. Ugrozila je i stanovništvo jer neće biti dovoljno peleta. S druge strane, ugrozila je proizvođače. Dakle, sve to može dovesti do velike nestašice. Sprema se jedna velika katastrofa”, kazao je nedavno Helać za Raport.