Ekonomija

Proizvođači o mogućem ograničenju cijene peleta: To će biti katastrofa

Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta. Odlukom kojom se propisuje najviša maloprodajna cijena peleta od drveta na 480 KM + PDV po toni u svim pakovanjima, u trgovini na malo na teritoriji RS. Međutim, prema svemu sudeći ovakva odluka donijet će se i na području Federacije BiH.

Inostrano tržište

Odluka na području RS prestaje važiti 31. marta naredne godine.

"Ukoliko u ovom periodu do marta mjeseca naredne godine dođe do bilo kakvih promjena u proizvođačkim cijenama ili nečemu drugome, mi ćemo ovu odluku ponovo korigirati u dogovoru sa proizvođačima peleta", ističe Višković.

S druge strane, ovaj korak vlasti bi mogao dovesti do drugih značajnih problema. Naime, proizvođači peleta se ne slažu sa ovom odlukom. Kažu da ukoliko ograniče cijene, a ne dozvoli se izvoz na inostrano tržište obustavit će proizvodnju.

Ovo je za Raport kazao i Muhamed Helać, predstavnik kompanije Drvosječa. Trenutna cijena peleta iznosi od 700 do 750 KM po toni.

"Ograničenjem cijene peleta se mogu svi proizvođači dovesti u jako neugodan položaj. Iz jednog prostog razloga. Nemoguće je jednu tonu peleta proizvesti po toj cijeni. Cijena od 480 KM + PDV ne može pokriti ni troškove samo sirovine. Da ne govorim o ostalim troškovima", pojašnjava Helać za Raport.

Prijeti nam katastrofa

Dodao je kako su proizvođači pristali da cijena peleta za domaće tržište bude 480+ PDV, ali da imaju inostrane tržište.

"Tada bi taj minus mogli nadoknaditi. Samo pod tim uslovom smo pristali. Većim cijenama na inostranom tržištu, nadomjestili bi minus sa domaćeg tržišta. Vjerujte mi da ga niko neće prodavati ispod cijene. Nisu ništa sa ovom mjerom postigli. Mi šaljemo apel da se izvoz odobri. Ukoliko se odobri izvoz, onda ćemo moći izdržati ovu cijenu za domaće tržište", kazao je.

Međutim, kaže ukoliko se ne odobri izvoz onda slijedi velika katastrofa i za građane.

"Dovest će to do obustave proizvodnje. Onda u tom slučaju vlast je ugrozila obje strane. Ugrozila je i stanovništvo jer neće biti dovoljno peleta. S druge strane, ugrozila je proizvođače. Dakle, sve to može dovesti do velike nestašice. Sprema se jedna velika katastrofa", zaključio je Helać za Raport.