Svijet

Pronađeni ruski dokumenti otkrili pravi cilj Putinove ‘specijalne vojne operacije’: ‘Potpuno je jasno šta je Rusija planirala’

Ukrajinski dužnosnici kažu da su pronašli ruske vojne dokumente koji upućuju na prethodni plan zauzimanja i okupacije cijele Ukrajine.

Oleksii Sukhachov, direktor ukrajinskog Državnog istražnog ureda, rekao je u srijedu da su dužnosnici otkrili “važne” dokumente u Trostianetsu, gradu koji se nalazi u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Sumy. Dokumenti navodno upućuju na to da je takozvana “specijalna vojna operacija” ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini, za koju je u početku tvrdio da je imala za cilj “osloboditi” zemlju od “nacista”, u jednom trenutku uključivala planove za potpuno preuzimanje vlasti.

“Državni istražni ured pronašao je važne dokumente koji pripadaju vojnom osoblju Oružanih snaga Ruske Federacije, a iz kojih je jasno da se Rusija spremala zauzeti cijeli teritorij Ukrajine”, rekao je Sukhachov, prenosi Ukrayinska Pravda. “Sve ove informacije će se proučiti i priložiti u spise predmeta.”

Dokumenti su pronađeni uz ličnu imovinu ruskih vojnika tokom inspekcije, kako je rečeno, više od 2.000 hektara – ili više od 7 kvadratnih milja – uništenog grada, navodi biro. Istražitelji iz ureda pregledali su 322 “namjerno oštećene” stambene zgrade i “civilne objekte” u Trostjancu, koji su bili rana meta ruske invazije.

Dužnosnici su rekli da su pronađeni dokazi o najmanje 34 incidenta u kojima su ruski vojnici držali, hvatali i mučili lokalno stanovništvo. Predmeti koje su otkrili istražitelji uključivali su palice, lisice, metalna kliješta i krvlju umrljanu odjeću žrtava. Tokom potrage ekshumirana su i tijela 23 žrtve, uključujući dvoje djece.

Otpor Ukrajine ruskom napadu bio je daleko jači nego što je većina međunarodnih promatrača isprva očekivala. Kada je invazija prvi put započela 24. februara, tri američka dužnosnika izjavila su za Newsweek da očekuju da će Kijev pasti “za samo nekoliko dana”.

Nathan Ruser, istraživač nezavisnog nestranačkog trusta mozgova Australian Strategic Policy Institute, podijelio je u utorak više mapa na Twitteru koje sugeriraju da je ruska vojska nedavno izgubila kontrolu nad značajnom količinom ukrajinskog teritorija.

Istog dana, u tvitu britanskog Ministarstva odbrane navedeno je da Putin nije mogao objaviti nikakav ratni uspjeh tokom svog govora povodom Dana pobjede u ponedjeljak, kada se umjesto toga usredotočio na odbranu invazije.

“Rusko podcjenjivanje ukrajinskog otpora i planiranje u ‘najboljem slučaju’ doveli su do vidljivih operativnih propusta”, objavilo je ministarstvo na Twitteru. “Plan invazije Rusije se vrlo vjerovatno temeljio na pogrešnoj pretpostavci da će naići na ograničen otpor i da će moći brzo okružiti i zaobići populacijske centre.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare