Grau

Propast lanca pekara: Zatvorili svoja vrata nakon 80 godina rada

Tradicionalni njemački lanac pekara Grau odlučio je nakon 80 godina rada zatvoriti svoja vrata. Njemački mediji pišu, kako je odluka o konačnom zatvaranju donesena nakon što je lanac jedno vrijeme bio u stečaju.

Tradicionalna njemačka pekara nakon 80 godina rada trajno se zatvara. Unatoč dugoj historiji firme i mjerama za spas, pekara će ipak zatvoriti svoja vrata, piše Fenix magazin.

Pekarski lanac Grau iz Stuttgarta postoji od 1939. godine. Oduvijek ga je karakterizirao visok kvalitet pekarskih proizvoda i jedinstvena korporativna filozofija.

Upotreba visokokvalitetnih proizvoda u kombinaciji s vještim obrtničkim umijećem bila je presudna za dugoročni uspjeh i otvaranje nekoliko poslovnica. Ali u ljeto 2023., tradicionalna firma morala je podnijeti zahtjev za stečaj.

Tada su mnogi smatrali da je kriva vlasnica Ines Grau, koja lanac vodi već 37 godina. Bilo je tvrdnji da se firma nastavlja širiti iako nema dovoljno novca za postojeće poslovnice i radnike.

I sama Grau tada je bila optimistična kako će mjere restrukturiranja u sklopu stečajnog postupka spasiti firmu.

Mjere su, među ostalim, uključivale zatvaranje nekoliko poslovnica, unutarnje restrukturiranje i prilagodbu proizvoda. Grau je stoga vjerovala u novi početak.

Međutim, stečajni upravitelj zahtijevao je daljnje mjere restrukturiranja.

Međutim, u očima vlasnice to više nije imalo nikakve veze s tradicionalnom korporativnom filozofijom.

Kupci posebno cijene ručno rađena i kvalitetna peciva, istaknula je. Zbog toga je odlučila da se tradicionalna pekara nakon više od 80 godina zauvijek zatvori.

U službenom saopćenju firme Grau vlasnica je izjavila kako joj je ova odluka slomila srce. Poslovnice u Stuttgartu sada su zatvorile svoja vrata.

Vlasnica se preko internet stranice zahvalila svojim kupcima i radnicima na svemu.