Svijet

Proruski separatisti otkrili kakva će biti sudbina branitelja Azovstala: Odlučili smo

Svi ukrajinski zarobljenici koji su se predali u Azovstalu nalaze se na teritoriju tzv. DNR, rekao je za Interfax vođa proruskih separatista Denis Pušilin.

“Planira se i organiziranje međunarodnog suda”, rekao je Pushilin.

Prema njegovim riječima, “trenutno se radi na povelji Tribunala”.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 20. maja videosnimak predaje posljednje grupe ukrajinskih vojnika iz tvornice Azovstal u Mariupolju.

Ukupno se od 16. maja 2.439 ljudi iz ukrajinske pukovnije Azov i vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine predalo u tvornici Azovstal u Mariupolju, rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da su tvornica Azovstal i podzemni objekti u potpunosti prešli pod kontrolu ruske vojske.

Pušilin je 21. maja precizirao da su 78 od 2.439 zarobljenika iz Azovstala bile žene. U emisiji Solovyov Live rekao je da među pritvorenicima, prema preliminarnim podacima, ima stranaca.

Ipak, kasnije je rusko Ministarstvo vanjskih poslova priznaje mogućnost razmjene ukrajinskih zarobljenika koji su se predali u Azovstalu.

“To nije u mojoj nadležnosti. Vjerovatno se o svemu tome razgovara”, rekao je novinarima zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko, odgovarajući na pitanje razgovara li se s Ukrajinom o mogućnosti njihove zamjene za rusku vojsku.

Na pojašnjenje o tome dopušta li rusko ministarstvo vanjskih poslova mogućnost razmjene zarobljenika s Azovstalom, dodao je: “Dopuštam svaku mogućnost koja nije u suprotnosti sa zdravim razumom.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare