TUŽNO SJEĆANJE

Prošlo je 15 godina od smrti Žana Marolta

Sarajevski glumac Žan Marolt, koji je preminuo na današnji dan 2009. godine, a publici će uvijek ostati najpoznatiji po ulozi političara, “inače dobrog prijatelja”, Enesa Hadžiethemćumurovića u seriji “Lud, zbunjen, normalan”. Bio je jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih glumaca te je ostvario i brojne uloge u pozorištu, na televiziji i u filmovima, za koje je i nagrađivan.

Marolt je rođen u Sarajevu 1964. godine, gdje je nakon gimnazije upisao Elektrotehnički fakultet, no s obzirom na to da ga elektrotehnika nikada nije interesirala, ubrzo je napustio studij i upisao glumu. Cijelo je djetinjstvo i mladost bio aktivan sportista, no zbog povrede se sportom kasnije bavio samo rekreativno.

Prvu televizijsku ulogu ostvario je 1989. godine, odmah nakon diplome na Akademiji scenskih umjetnosti. Radilo se o filmu “Inat” Faruka Sokolovića. Uslijedile su uloge u serijama “Viza za budućnost”, “Otvori prozor”, “Naša mala klinika”, “Lud, zbunjen, normalan”, filmovima “Tunel”, “Mliječni put”, “Elvis” te dječjoj emisiji “Lutkokaz”.

Supruga Tatjana se nakon njegove smrti povukla iz javnosti

Proslavio se ulogom Riste u filmu “Dobro uštimani mrtvaci”, a pojavio se i u filmu “Lov u Bosni” Richarda Sheparda i “Nema problema” italijanskog reditelja Giancarla Bocchija. Inače, upravo je Marolt nagrađen kao najbolji mladi evropski glumac u francuskom gradu Angeru. Stalni pozorišni angažman imao je u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Inače, Marolt je bio u vezi, a kasnije i braku s glumicom Tatjanom Šojić, s kojom je i poslovno sarađivao pa su tako oboje glumili u Kamernom teatru 55, ali i u seriji “Lud, zbunjen, normalan”, gdje je ona glumila konobaricu Mariju.

Posljednju ulogu imao je u filmu “Ostavljeni”. Žan Marolt je preminuo 2009. godine nakon duge i teške borbe s karcinomom. Njegova se supruga nakon toga potpuno povukla iz javnosti, jedno vrijeme nije ni radila, ali se kasnije vratila na posao kako bi joj bilo lakše. Zatim je i osnovala Fondaciju Žan Marlot u čast svom preminulom suprugu.