Vijesti

Prošlo je 19 godina od obnove Starog mosta: Najljepši luk koji spaja dvije obale Neretve

Stari most

Prošlo je 19 godina otkako je prva noga kročila na novi luk obnovljenog Starog mosta. Te prohladne mostarske noći, iako je bio juli, u Mostaru su se okupili državnici iz svijeta i politički vrh Bosne i Hercegovine. Obnova simbola jednog grada i države srušenog tokom agresije na Mostar, trajala je čak šest godina. Ali, Stari most je ponovo zablistao.

Mostar je bez najljepšeg luka koji spaja dvije obale Neretve bio skoro 11 godina. Nakon rušenja Starog mosta granatiranjem s položaja Hrvatskog vijeća odbrane u novembru 1993. godine, najvredniji spomenik materijalne kulture u Bosni i Hercegovini obnovljen je 2004., a svečano je ponovo otvoren na današnji dan.

Svečanosti upriličenoj tim povodom na platou ispod mosta, prisustvovalo je više od pedeset stranih delegacija, državnika, predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova, predstavnika međunarodne zajednice, bh. vlasti, predstavnika kulturnog i vjerskog života u BiH, kao i više od pet stotina akreditovanih novinara iz cijelog svijeta.

Projekat obnove zajednički su finansirali Grad Mostar, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Turska, Italija, Nizozemska i Hrvatska. Godinu kasnije, tačnije 15. jula, na zasjedanju u Južnoafričkoj Republici, Stari most je uvršten na popis zaštićenih spomenika UNESCO-a, kao spomenik kulture i pomirenja.

Luk je napravljen od lokalnog kamena “tenelija”, a njegov oblik je proizvod mnogih nepravilnosti koje su nastale deformacijom intradosa (unutrašnje linije luka). On se može opisati kao kružnica koja je s obje strane pritisnuta. Umjesto temelja, most počiva na krečnjačkim upornjacima koji se na nivou rijeke nastavljaju zidinama koje nose tornjeve.